reklamı kapat

POPÜLER

robot

2018 Kış Olimpiyatları’na robotların kayak turnuvası damga vurgu [Video]

2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları heyecan verici bir yarışa tanıklık etti. Kayak dalında bu kez insanlar değil robotlar yarıştı.

Güney Kore’de gerçekleşen 2018 Kış Olimpiyatları için hazırlıklarını yapan ülke robot teknolojisini sergilemeye de kararlıydı. Bilgidiğiniz üzere Olimpiyat meşalesini de bir robota taşıtmışlar ve adeta şov yapmışlardı. Şimdi çıtayı biraz daha yukarı çeken Güney Kore, kayak yapan robot modellerini yarıştırarak robotlara özel olimpiyat turnuvasını da düzenlemiş oldu. Edge of Robot: Ski Robot Challenge isimli yarışa üniversite, enstitü ve özel şirketlerden oluşan 8 ayrı takım katıldı. Engellere takılmadan hazırlanan parkuru en hızlı bitiren robot ise 10 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kayak yapan robotlar

Turnuvanın yapıldığı parkur Pyeongchang’dan 1 saat uzaklıktaki Welli Hilli Ski Resort’ta yapıldı. Hava sıcaklığının rekor bir düşüklük yaşadığı bölgede bazı robotların işlevselliği ister istemez etkilendi ve pek çok robot yere düşüp yuvarlanmaktan kurtulamadı. Kayak kıyafetleri de giydirilen robotların oldukça eğlenceli bir görsellik sunduğunu söyleyebiliriz. Katılmak içinse robot tasarımında belli başlı şartlar vardı elbette. Öncelikle insansı bir robot olmalıydı. Yani iki ayağının üzerinde durabilmesi, diz ve dirsek eklemlerine de sahip olması zorunluluktu. Aynı zamanda en az 50 cm uzunluk da yine kurallar arasında yer alıyordu. Uzunluğun performansa özellikle bu tarz hava koşullarında etkisinin büyük olduğunu ekleyelim. Robotun dengesi boy uzadıkça bozulabilir. Nitekim bu yarışın kazananı da robotlar arasındaki en kısa model olmuş. 10 bin dolarlık ödülün sahibi Taekwon V.

Video