reklamı kapat

POPÜLER

Yeni Mercedes GLA

2020 Mercedes GLA tanıtıldı; işte değişen tasarım ve öne çıkan özellikler

 - Güncelleme: 11 Aralık 2019 17:37

Düzenlenen özel bir etkinlikle örtülerinden kurtulan 2020 Mercedes GLA, hayal kırıklığı yaratmayacak dinamikleriyle asfalta çıkacak.

6 yıl önce başlayan macerasıyla birlikte markası için yeni bir kulvara merhaba niteliği taşıyan GLA nihayet ikinci jenerasyonuna kavuştu. Mercedes tarihinin ilk çevrimiçi lansman deneyimiyle tanıtılmasıyla da ayrı bir ilgi gören yeni nesil beraberinde önemli değişimleri de getirecek. Değerlendirmesini yaptığımız günlerden beri karşısındaki rakiplerine oranla hangi bölgelerinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdiğimiz 2020 Mercedes GLA, bunu tasarım noktasında başarılı bir şekilde karşılıyor. Giriş seviyesinden başlayıp en üst noktadaki AMG pakete kadar çok daha modern hatlara sahip olan aracın, GLB ve GLC ile olan bağlantılarını da tanıtımla birlikte rahat bir şekilde görebiliyoruz. 6 yılda 1 milyonu bulan satış rakamıyla markası için de bir başarı hikayesine dönüşen GLA’dan beklentiler aynı eğride devam ediyor.

2020 Mercedes GLA teknik detaylar

Yeni GLA’nın tasarım ve donanım detaylarından önce ilk olarak versiyonlarından bahsetmek gerekiyor. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Avrupa pazarında giriş seviyesi olarak GLA 200 paketi bizleri bekliyor olacak. Mercedes burada Renault ile ortak geliştirdiği 1,3 litrelik benzinli motoru yaklaşık 160 beygir güç, 250 Nm tork ve 7 iler çift kavrama şanzıman birlikteliğiyle sunuyor. Amerika pazarı içinçne çıkartılan GLA 250 ise 2.0 litrelik motorla kullanıcıları bekliyor. 221 beygir güç ve 350 Nm tork üreten bu makine 8 ileri şanzımanla kombin ediliyor. Teknik tabloya göre GLA bu versiyonda 0’dan 100’e hızlanmasını 8,6 saniyede tamamlarken maksimumda 210 km/s hıza çıkabiliyor. Aynı paketin dört tekerlekten çekişli olarak da satışa sunulacağını belirtmeden geçmeyelim.


Ailenin üst noktalarına göz attığımızda bizleri her zaman olduğu gibi AMG paketler karşılıyor. Diğer modellerden de tanıdığımız gibi burada da 35 ve 45 rozetleri kullanıcıların tercihine bırakılanlar arasında. Giriş seviyesinde yer alan GLA 35, 2.0 litrelik motorun 306 beygir gücünden ve 400 Nm torkundan faydalanıyor. Standart olarak 4×4 altyapı ve 8 ileri otomatik şanzımanla gelen versiyon maksimumda 250 km/s hıza erişirken 0’dan 100’e hızlanmasını sadece 5,1 saniyede tamamlayabiliyor. AMG 45’te ise aynı makinenin 382 beygir güç ve 480 Nm torkla hizmet edişine şahit olacağız. 45 S ise 416 beygir güç ve 500 Nm tork değerleriyle ailenin en üst noktasında yer almaya devam edecek.

Ebatsal olarak neler değişti?

İkinci jenerasyonla birlikte bizleri kullanım alanı olarak ileriye taşınan bir GLA bekliyor olacak. Genel verilere baktığımızda aracın 4.410 milimetre uzunluğa, 1.834 milimetre genişliğe, 1.611 milimetre yüksekliğe ve 2.729 milimetre aks mesafesine sahip olduğunu görüyoruz. Bu da aslında 14 milimetre kısa olmasına karşın, 30 milimetre daha geniş ve 104 milimetre daha yüksek bir otomobille karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Aks mesafesinde de 30 milimetre ileriye giden GLA, iç yaşam alanında hissedilir bir iyileştirmeyi beraberinde getiriyor. Buradaki iyileşmenin özellikle arka diz mesafesinde hissedileceğini de belirtmeden geçmeyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni jenerasyonun kokpit bölümü ise artık Mercedes ürün gamından alıştığımız çizgilerle benzerlik sergiliyor. Ebatları 10,25 inç olan multimedya ve dijital sürücü ekranının hakimiyetinde gelişen çizglerde, farklı versiyonlara göre farklı konsol şekillenmesi kullanıcıları bekliyor. AMG pakette koltuklar daha net bir yanal destekle gelirken, alt paketlerde ise ön konsolun daha “hareketli” bir kombine büründüğünü görüyoruz. Gece sürüşleri için ambiyans aydınlatması da yine deneyime doğrudan etki edenler arasında karşımıza çıkıyor. GLA’nın tanıtımında öne çıkarılan bir diğer noktası ise elde ettiği elektronik destekler oldu. Standart olarak arazi paketini sunan Mercedes, bununla birlikte ek bir sürüş modu, yokuş iniş desteği ve arazi sürüşlerinde ekranlarda özel bir grafik desteğiyle sürücüye yardımcı olacak. Yine aileden tanıdığımız bir çok elektronik destek asistanını sunacak olan GLA’nın satış süreci önümüzdeki bahar dönemi içerisinde kademeli olarak başlayacak.

İlginizi çekebilir

Mercedes Yan Bölge Asistanı nasıl çalışıyor?