reklamı kapat

POPÜLER

27.999 TL’lik fiyata almaya değer mi?; Apple Watch Ultra incelemesi

 - Güncelleme: 08 Aralık 2022 11:57

Apple Watch Ultra

APPLE WATCH ULTRA DALIŞ VE SAĞLIK YETENEKLERİ

Apple Watch Ultra daha önceki Apple Watch modellerinin sahip olduğu sensörlerle birlikte yeni sensörleri de bünyesinde barındırıyor. Yeni model piyasadaki Apple Watch’lardan farklı olarak suyun sıcaklığını ölçebiliyor. Akıllı saat 100 metreye karşı dayanıklı olsa da yeni model 40 metreye kadar eğlence amaçlı su altı dalışlarında kullanılabiliyor. Akıllı saatte yer alan dalış uygulaması üzerinden suyun sıcaklığı kolay bir şekilde ölçülebiliyor. Derinlik kaydı için akıllı saatin suya daldırılması gerekiyor. Apple Watch Ultra’yı bir dalış bilgisayarı olarak kullanmak için Oceanic+ adı verilen bir uygulamanın kullanılması gerekiyor. App Store’dan indirebilen bu uygulama farklı abonelik seçenekleri sunuyor. Türkiye’deki aylık kullanım bedeli yaklaşık 120 TL olan uygulamanın yıllık kullanım bedeli ise 1.699 TL. Bir gün boyunca gelişmiş özelliklerin kullanılabilmesi için uygulamaya yaklaşık 22 TL ödenmesi gerekiyor. Uygulamanın ücretsiz versiyonunda şnorkelle dalış özelliği yer alırken ücretli versiyonda daha gelişmiş dalış planlamaları yer alıyor. Ultra’yı bir dalış bilgisayarına dönüştüren uygulama dalgıçların ihtiyaç duyduğu tüm temel özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Tüm dalış ölçümlerini hızlı bir şekilde sunan uygulama akıllı saat suya daldırıldığında otomatik olarak başlıyor. Dalış parametrelerini hesaplayabilen uygulama güvenlik uyarılarını çeşitli renklerle sağlıyor. Eğer akıllı saatte sıkça dalış yapmayı düşünüyorsanız Ultra’yı Ocean kayışla satın almanızı öneriyoruz. Akıllı saat dalış yeteneğiyle birlikte daha önceki Apple Watch’ların sahip olduğu tüm sensörlere sahip. Kandaki oksijen basıncı haricinde EKG de çekebilen model hem kalp hem de SpO2 ölçümünü tüm gün boyunca takip edebiliyor. Tüm bu bilgiler telefondaki Sağlık uygulaması üzerinden görüntülenebiliyor. WatchOS 9 ile birlikte daha gelişmiş bir uyku takibi sunan Apple, Ultra modelinde de bu desteğini sürdürüyor. Ayarlarda bu özellik açıldığında uykudaki uyanık, REM, yüzeysel ve derin gibi evreler görülebiliyor. Uykudayken kalp atış ve solunum hızı da ölçülüyor ve bu bilgilere sağlık uygulaması üzerinden bakılabiliyor. Akıllı saatte uyku planı oluşturulduğunda akıllı saatin ekranı kapanıyor ve uyku moduna geçiyor. Watch Series 8’de olduğu gibi Ultra modeli de suyun sıcaklığı dışında vücut sıcaklığını da ölçebiliyor. Bu özellik harici bir uygulamada sunulmazken sıcaklık ölçümü Sağlık uygulaması üzerinden sunuluyor.  Akıllı saatteki sensörler uyku sırasında bilek sıcaklığını beş saniyede bir kontrol ediyor. Sabah uyandığınızda paylaşılan vücut sıcaklığına Sağlık uygulamasındaki Bilekten Sıcaklık-Tüm Verileri Göster sekmesi üzerinden bakılabiliyor. Daha önceki modellerde Türkiye’de aktif bir şekilde çalışan atriyal fibrilasyon desteği şu anda Ultra’da çalışmıyor. Kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonun önümüzdeki günlerde akıllı saate gelecek yazılım güncellemesiyle kullanılmasını düşünüyoruz.

Yeni modelde iPhone 14 ailesinde de karşılaştığımız trafik kazası algılama özelliği de bulunuyor. Ciddi trafik kazalarını algılayabilen Apple Watch Ultra ciddi bir trafik kazası algıladığında kullanıcıyla iletişim kuruyor ve 10 saniyelik bir geri sayımın ardından kullanıcı tepki vermezse acil çağrı merkezini arıyor. Kullanıcının aygıtının konumu acil durum müdahale ekiplerinin yanı sıra kullanıcının acil durum kişilerine de gönderiliyor.

Ultra modelinde beğendiğimiz noktalardan biri de yenilenen pusula uygulaması oldu. WatchOS 9 ile birlikte yeni bir Pusula uygulamasına kavuşan Apple Watch, Ultra modelinde ilk kez L1 frekansına ek L5 frekansını da sunuyor. L1 ve L5 frekanslarıyla birlikte akıllı saat çok daha doğru GPS imkanı sunuyor. Biz pusula özelliğini Kemerburgaz‘daki Kent Ormanı‘nda test ettik. Yeni Pusula uygulamasını açtıktan sonra ormanda belirli noktalar belirledik ve bu noktalara pusula uygulamasını kullanarak kolay bir şekilde gidebildik. Akıllı saatte dahili GPS sistemi yer aldığı için bu özellik Wi-Fi veya hücresel şebekenin çalışmadığı yerlerde de aktif bir şekilde kullanılabiliyor. Özellikle kamp yapmayı veya doğa yürüyüşleri yapmayı seven kullancılar için bu destek çok faydalı. Akıllı saatteki Backtrack adı verilen özellik sayesinde GPS verilerini kullanarak pusulada belirlediğiniz ilk noktaya kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Ultra modeliyle birlikte siren özelliği de sunuluyor. Bu özelliği de ormanda test ettik. Ormanda gerçekleştirdiğimiz testte siren sesini yaklaşık 150 metre mesafedeki arkadaşımız duydu. Apple 180 metre uzaklıktan dahi bu sesin duyulabileceğini belirtiyor.