reklamı kapat

POPÜLER

SpaceX Crew Dragon
SpaceX Crew Dragon
SpaceX Crew Dragon

ISS'e kenetlenme anı

SpaceX’ten uzay konusunda tarihi başarı [Video]

Elon Musk‘ın yenilikçi uzay şirketi SpaceX, uzay konusunda tarihi bir başarıya daha imza attı. Crew Demo-1 görevi kapsamında insanlı görevler için büyük bir adım atıldı.

SpaceX, şimdiye kadar hiç insanlı bir uzay görevi gerçekleştirmedi. Ancak firma bunu değiştirmek ve ülkenin Rusya’ya olan bağlılığını bitirmek istiyor. İşte bunun için hazırlanan Crew Dragon astronot kapsülü, kısa süre önce yapılan başarılı bir kalkışla ISS’e (Uluslararası Uzay İstasyonu) doğru yola çıkarıldı. Bu kalkış Florida’da yer alan Kennedy Uzay Merkezi’nde Falcon 9 roket modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Bu kalkış için NASA ile beraber uzun süredir çalışan SpaceX, uzaya insan götürme konusunda ilk başarılı adımı (İnsansız deneme!) atmış oldu. Crew Dragon kapsülünü ISS’e doğru yola çıkaran Falcon 9 roketi okyanus üzerindeki otonom platforma dikey olarak indirmeyi de başaran firma, yine birçok yapılmaz denilen işlemi yaparak kendisini tüm dünyaya kanıtlamış oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SpaceX Crew Dragon
SpaceX Crew Dragon

ISS'e kenetlenme anı

SpaceX, Crew Dragon ile astronotlara konforlu bir yolculuk vadediyor

Firma ISS‘e uzun süredir kargo gönderiyor. Süreci insan taşır hale getirme konusunda da büyük bir adım atan uzay firması, ilk denemeden çok önemli veriler elde ettiklerini belirtiyor. ISS’e sorunsuz olarak bağlanan Crew Dragon kapsülüFalcon 9 roketin en uç noktasında yer alıyor ve şu an içerisinde 181 kg kadar özel ekipman barındırıyor. Aynı zamanda Ripley (Görsel yukarıda) adı verilen bir cansız manken ile yolda olan kapsül, Dünya’ya gelecekte ISS’ten alacağı astronotlar ile beraber geri dönme yeteneğine de sahip. Bu kapsülün de Falcon 9 roketler gibi yeniden kullanılabilir yapıda olduğunu belirtmekte fayda var. Kalkışı direkt olarak yukarıdaki video ile izleyebilirsiniz.