reklamı kapat

POPÜLER

Bosch

Adım adım yaklaşıyor; Bosch imzasıyla uçan taksi teknolojisi

 - Güncelleme: 15 Haziran 2019 13:38

Gelecek tahminleri eşliğinde uçan taksi ulaşımına hazırlanan Bosch, baş tedarikçilerden birisi olmak adına sensör teknolojileri geliştiriyor.

Otomobil dünyası için şu sıralar daha çok sürücüsüz ve elektrikli terimleri konuşulsa da, işin bulutlara yakın tarafında da hummalı bir çalışma söz konusu. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde uçan otomobil ve uçan taksi gibi radikal deneyimler için geri sayım devam ederken, 2030 yılına gelindiğinde hava taksileriyle 1 milyar uçuş yapılacağı tahmin ediliyor. Pek çok markanın hazırlığı içerisinde olduğu bu adımlar doğrultusunda önemli tedarik ortaklarını da yine ön planda görmeye devam edeceğimize de hiç şüphe yok. Dünyanın önde gelen küresel teknoloji ve servis tedarikçilerinden Bosch, bu uçuşları özellikle emniyetli, konforlu ve rahat hale getirmek için son teknoloji sensörler üzerinde çalışıyor. En geç 2023 yılında büyük şehirlerde uçmaya başlayacak taksilere odaklanan Bosch, bu geleceğin pazarını şekillendirmede önemli bir role sahip olma arayışında.

Bosch cephesinden avantaj analizi

Konvansiyonel havacılık teknolojisinin, otonom uçan taksilerde kullanılamayacak kadar pahalı, hacimli ve ağır olması nedeniyle otonom sürüşte veya ESP elektronik stabilite programı sisteminde de kullanılan modern sensörlerin, bu boşluğu doldurabileceği fikri ortaya atıldı. Buradan hareketle Bosch’ta görev yapan bir mühendis ekibi, uçan taksiler için bir evrensel kontrol ünitesi oluşturmak için düzinelerce sensörü bir araya getiriyor. Evrensel nitelikte olan bu kontrol ünitesiyle ilgili detaylara baktığımızda, uçan taksilerin her an için pozisyonunun belirlenmesini sağlamak üzere tasarlandığını görüyoruz. Uçan araçların hareketlerini ve hücum açısını doğru bir şekilde ölçen hız ve savrulma oranı sensörleri, gerekli verileri sağlıyor. Standartlara oranla daha kompakt ve hafif olduğuna vurgu yapılan Bosch sensör kutusun tak-çalıştır ilkesiyle farklı hava taşıtlarına da kolaylıkla takabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hava taksilerinde gelecek beklentileri

Şehirlerde elektrikli hava taksilerinin kullanılacağı uçuş pazarı, önümüzdeki yıllarda önemli bir büyüme yaşayacak. Dubai, Los Angeles, Dallas ve Singapore gibi şehirlerde 2020 yılında test uçuşlarının başlaması planlanıyor. Uzmanlar, 2023 yılında ticari operasyonların başlamasını bekliyor. İlk etapta uçuşlar pilotlar tarafından kontrol edilecek olsa da hafif hava taşıtının, yerde personel tarafından kontrol edilerek 2025 yılı itibarıyla büyük şehirlerde çatıların üstünde otonom olarak uçmaya başlayabileceği belirtiliyor. Roland Berger’e göre, o tarihe kadar dünya genelinde yaklaşık 3.000 uçan taksi faaliyet gösterecek. Bu rakam, 2030 yılında 12.000’e, 2050 yılında ise yaklaşık 100.000 uçan taksiye kadar artacak.

Morgan Stanley’nin danışmanları, uçan taksi pazarının, Amerika Birleşik Devletleri ve Güneydoğu Çin’in ötesine geçerek Almanya’daki büyük ve orta ölçekli şehirlere de uzanarak 2040 itibarıyla 1,35 trilyon Euro’ya ulaşabileceğini tahmin ediyor. Ruhr Vadisi, Frankfurt Rhine-Main büyük şehir bölgesi ve Münih/Augsburg/Ingolstadt konürbasyonu gibi bölgelerde kısa ve uzun mesafelerde yolculukları önemli ölçüde hızlandırma potansiyeline sahipler. Konsepte ve taşınacak yolcu sayısına bağlı olarak bir uçan taksinin maliyeti 500.000 Euro civarında olması bekleniyor.

İlginizi çekebilir

Geleceğin uçan taksi modeli