reklamı kapat

POPÜLER

Google ve Universal Music LOG Tasarım

Google ve Universal Music, yapay zeka üretimi müzikler için bir araya geliyor

Google ve Universal Music, yapay zeka merkezli müzik üretimi konusunda önemli bir görüşme içerisinde yer alıyor.

Bugün çıkan dört farklı kaynağın doğruladığı haberlere göre Google ve Universal Music, yapay zeka tarafından üretilecek şarkılar için sanatçıların seslerini / ses tonlarını ve melodilerini lisanslama üzerine kurulu yeni bir altyapı kurmak istiyor. Aktarıldığı kadarıyla müzik endüstrisi şu an üretken yapay zeka kullanılarak hazırlanan ve sanatçıların izni olmadan seslerini taklit eden “işitsel deepfake” şarkılar konusunda oldukça rahatsız durumda. Müzik endüstrisi bu durumu sevmiyor çünkü üretilen bu içeriklerden para kazanamıyor. Google ve Universal Music işte tam olarak bunu değiştirmek istiyor, yapay zeka ile yasal olarak müzik üretilmesini ve burada elde edilen gelirler özelinde telif hakkı sahiplerine ödeme yapılmasını sağlayacak araçlar geliştirmek istiyor. İki firmanın henüz görüşmelerin başında olduğu aktarılırken, Universal Music’in bu konuda Google ile çalışmasının arkasında yüksek ihtimalle YouTube yer alıyor. Çünkü yapay zeka tarafından paylaşılan şarkıların merkezi Google’ın sahibi olduğu YouTube olmuş durumda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu alanı geçtiğimiz dönemde gündeme getiren isim Roberto Nickson olmuş, Nickson özel bir yapay zeka modeli kullanarak Kanye West’in sesini kopyalayarak bunu nasıl yaptığını 5 dakikadan kısa videoda gözler önüne sermişti. Çok zor olmayan süreç ile ünlü şarkıcının sesi istenilen herhangi bir içerikte (Şarkı ya da dublaj gibi) kullanılabilir hale getirilebiliyor ve bu gerçekten inanılmaz görünüyordu. Daha sonra Drake ve The Weeknd’in sesleri kullanılarak hazırlanan Heart on My Sleeve şarkısı büyük ses getirmişti. Kısa sürede patlama yapan bu yapay zeka üretimi şarkı, “gerçek” Drake ve The Weeknd’in arkasında yer alan Universal Music Group’un hiç hoşuna gitmemişti. Şarkı yapılan şikayet sonrasında Apple Music, Spotify, YouTube, Amazon, SoundCloud, Tidal, Deezer ve TikTok‘tan kaldırıldı. Şirket, Drake ve The Weeknd’in seslerini kullanan bir yapay zekanın eğitilerek kullanılmasının, kendi anlaşmaları yanında telif hakkı yasasını ihlal ettiğini belirtti. Bu konuda bir açıklama yapan ABD Telif Hakları Ofisi ise, müzik tarafı da dahil olmak üzere yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkına sahip olamayacağını söylemişti. Ancak pratikte durum çok daha farklı oluyor. Müzik endüstrisinin yakında sanatçıların seslerinin yapay zeka ile çalınmasına karşı büyük adımlar atması bekleniyor. Bu konuda Apple Music ve Spotify gibi platformlar da çok net kurallar getirebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu arada Google, yılın başında karşımıza müzik odaklı bir yapay zekayla da çıkmıştı ve bu yapay zeka teknolojisi MusicLM adına sahipti. Yazılanları yani metinleri görsel haline getiren yapay zeka sistemlerine benzeyen sistem, direkt olarak müzik üretimine odaklanıyor. Bu konuda bir ilke imza atmayan Google, kendi geliştirdiği MusicLM’in diğer örneklerden daha gelişmiş olduğunu belirtiyor. Aktarıldığı kadarıyla sistem 280 bin saatten fazla müzik ile eğitilmiş, bu sayede yazılanları istenilen hemen her türde bir tamamlanmış müzik haline getirebiliyor. Kompleks üretimler gerçekleştirebildiği aktarılan sistem, yapılan açıklamaya göre sadece türleri ve enstrümanları birleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda normalde bilgisayarların kavraması zor olan soyut kavramları kullanarak parçalar da yazabiliyor. Mırıldanma, ıslık çalma veya bir resmin tarifine dayalı melodiler dahi oluşturabilen sistem, bir müzikte birden fazla türü harmanlayabiliyor ancak maalesef şu an herkes tarafından denenemiyor. Telif endişeleri (Eğitimde kullanılan 280 bin saatlik müzik arasında telif haklarıyla korunanlar var) nedeniyle Google’ın sistemi kendi içinde kullanmaya devam edeceği belirtiliyor, herkese açık bir kullanım için henüz bilgi verilmiyor.

Google çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması