reklamı kapat

POPÜLER

Bu ayakkabı ne renk?

İnternetin yeni tartışması; bu ayakkabı ne renk?

Zaman zaman internet üzerinden bazı fotoğraflar paylaşılıyor ve rengi konusunda tartışmalar yaşanıyor. Birkaç yıl önce “bu elbise ne renk?” adlı bir tartışma yaşanmıştı. Yakın zaman önce de “bu ayakkabı ne renk?” tartışması başladı.

Twitter üzerinden bir kullanıcı ayakkabısının fotoğrafını çekerek ne renk olduğunu takipçilerine sordu. Ancak bu fotoğrafta görülen ayakkabının rengi takipçilerini böldü. Bazı takipçileri ayakkabıyı beyaz taban ve çizgiye sahip pembe bir ayakkabı olarak görürken bazıları ise ayakkabıyı gri ve su yeşili gördüğünü yazdı. Bununla beraber ilk önce gri ve yeşil gören ancak daha sonra pembe ve beyaz gördüğünü söyleyen kullanıcılar oldu.

Önce elbise ne renk tartışması başlamıştı

Bu tartışmaları başlatan ilk fotoğraf ise “bu elbise ne renk?” adlı fotoğraf olmuştu. Bir Tumblr kullanıcısı mağazadaki bir elbisenin fotoğrafını çekip paylaşarak rengini takipçilerine sormuştu. Söz konusu fotoğraftaki renkler ışık oyunu olarak yorumlanmış ve elbisenin asıl renginin lacivert ve siyah olduğu söylenmişti. Ancak bazı kullanıcılar altın sarısı ve ve beyaz gördüklerini söylemiş, tartışma internette hızla yayılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Buzzfeed ise konunun bu kadar tartışma yaratması üzerine konuya dair bir haber yayınladı. Habere göre, bu tarz fotoğraflarda da karşılaşılabilen ve bazı durumlarda göz retinasında renkleri çağıran hücreler, gördüğümüz bazı nesneleri (özellikle dijital olanları) negatif görmemizi sağlayabiliyor. Fakat bu çağrışımın nedeni elbisenin ya da ayakkabının rengi değil; göz konilerimizin kırmızı, mavi ve yeşil olarak üç tipinin bulunması.

Uzmanlar farklı köklerin görme gücünü anlamlı oranda etkilemediğini söylüyor. Psikoloji profesörü Cedar Riener ise konuya dair şunları ekliyor: “Ben 5-1  oranında kırmızı, yeşil görebiliyorken, siz 2-1 oranında görebilirsiniz. Bu iki farklı renk duygusu yaratabilir. Bizler devamlı retina içindeki ışık miktarı kadar karar veririz. Işık, parlaklığı çağrıştırır ve ışığın bir nesnede ne kadar parladığının ve nesnenin yüzeyinde ne kadar yansıdığının bütünlüğünü kurarız.” Siz de aşağıda yer alan anketimize katılarak bu eğlenceli tartışmaya dahil olabilirsiniz.

Peki sizin tercihiniz hangi Samsung modeli olurdu?

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

İlginizi çekebilir

Renk körlüğü tedavisine adım adım yaklaştıran “yapay göz” çalışması