reklamı kapat

POPÜLER

İşler karışıyor; Volkswagen fabrikası için iki ülke daha sürece dahil oldu

Suriye’de gerçekleştirilen operasyonun ardınan yatırım sürecini askıya alan Volkswagen, bir anda karşısında iki yeni aday ülkeyi daha buldu.

Volkswagen grubunun hayata geçirmeyi planladığı yeni üretim tesisi yalnızca bizim değil tüm dünyanın da gündemini uzun süredir meşgul ediyor. İlk ciddi detayları ağustos ayı itibarıyla şekillenmeye başlayan ve Türkiye ile Bulgaristan arasında adeta bir final maçına dönen rekabette tercihin ülkemizden yana olduğu bir süre önce netleşti. Volkswagen cephesinin Türkiye’de kurduğu şirketle resmiyete de kavuşan bu 1,3 milyar euroluk dev yatırım için şehir tercihinde Manisa üzerinde karar kılındı.

Sürecin netleşmesiyle birlikte pek çok kesimin içi rahatlarken, Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatı bir anda etkisini burada da gösterdi. Hafta başında, gelişen bu gergin politik ve askeri ortamı hedef gösteren Volkswagen’in kararını beklemeye aldığı duyuruldu. Hemen ardından yatırımı tekrar ülkesine çekmek isteyen Bulgaristan Hükümeti, öncesinde teklif ettikleri 135 milyon euroluk teşviki 260 milyon euro seviyesine çıkarmak için kaynak yarattıklarını belirten bir açıklama yayınladı. Tüm bu hararetli gelişmerin ardından yatırım için devreye iki ülkenin daha dahil olması, işleri iyice karıştırır hale getirdi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Volkswagen fabrikasına Romanya ve Sırbistan da talip oldu

Şartlarını iyileştiren Bulgaristan cephesinden; “Yatırımcının ihtiyaç duyduğu tüm gereklilikleri karşıladık ve artık fazlasını sunmuş durumdayız. Bölgede sadık bir ortak olarak hala istikrar faktörü olarak duruyoruz ve nihai kararı bekliyoruz.” açıklamasının bu noktada çok kritik bir etki olduğunu biliyoruz. Henüz ortaya çıkan bilgilere baktığımızda ise Romanya ve Sırbistan‘ın da yatırım için lobi görüşmeleri başlattığını görüyoruz. Romanya Başbakanı Ziarul Financiar‘ın çarşamba günü Volkswagen Grubu ile yeni görüşmeler başlattıklarını duyurmasıyla hareketlenen gelişmelere Sırbistan Ticaret Odası başkanı Marko Cadez‘in açıklamaları da eklenmiş durumda. Cadez’e göre ülkesinin AB üyesi olmamasından ötürü bu yatırıma çok daha fazla ihtiyacı var. Passat ve Superb gibi modellerin üretimi için planan ve yıllık 300.000 adet kapasite hedefli fabrikanın yılan hikayesi bir süre dah gündemi meşgul edecek gibi görünüyor.

İlginizi Çekebilir

Volkswagen Arteon çarpışma testi