reklamı kapat

POPÜLER

otogaz LPG

Önemli açıklamalar; Otogaz (LPG) kullanan araçlar nelere dikkat etmeli?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), otogaz (LPG) kullanan sürücülerin dikkat etmesi gerekenler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Genellikle akaryakıt ve Otogaz (LPG) fiyatlarına gelen zamlar ile karşımıza çıkan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bu kez sürücülerin güvenliği hakkında açıklamalar yaptı. Tüm akaryakıt tiplerde  pompa fiyatlarının yıldan yıla artması ile birlikte sürücülerin ortak alternatifi Otogaz (LPG) oldu. Hem dolum sırasında hem de bakım işlemlerinde dizel ve benzinli araçlara göre daha ucuz olan otogazlı araçları Türkiye’nin her bölgesinde görmek mümkün. Ancak kimi zaman yaşanan kazalar sürücüleri LPG kullanmak konusunda endişe duymasına neden oluyor. Bu tip kazaların çoğunun ihmal ve doğru kullanmamaktan kaynaklı olduğunu belirten yetkililer, doğru kullanımda otogazın oldukça güvenli olduğunu dile getiriyor. İşte EPDK yetkilisinden LPG kullanan araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken konular.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EPDK Enerji Uzmanı Mustafa Düzgün konu ile ilgili; “Bu kapsamda aracın hem normal bakımlarının hem de LPG sistemlerinin bakımlarının yetkili servisler tarafından zamanında yapılması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda bakım esnasında aracın filtre bakımları, sızdırmazlık kontrolleri, tank ve şamandıra kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır. Ayrıca regülatör, hortum, gaz boruları ve  filtre değişimleri yine yetkili servisler tarafından ve aynı markayla  yapılmalı, farklı marka ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca periyodik bakımlar  haricinde de araçtan gaz kokusu gelmesi durumda veyahut kullanım esnasında LPG’ye geçememe gibi bir durum söz konusu olursa periyodik bakım beklenmeden derhal yetkili servise müracaat edilerek araç kontrol ettirilmelidir. “

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otogaz kullanımı sürekli olarak artıyor ve çok dikkatli olunması gerekiyor

Düzgün uyarılarına şöyle devam etti, “LPG otogaz ikmali kesinlikle LPG – otogaz bayilik lisansı sahibi istasyonlarda yapılmalıdır.  Bu noktada LPG tankının yüzde 20’si şamandıra sistemi vasıtasıyla güvenlik amacıyla boş bırakılmıştır. LPG tank dolumu yapılırken çok fazla yakıt alabilmek için aracın sarsılması şamandıra sistemini bozacağından dolayı kesinlikle bu gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca LPG tankının ömrü azamı 10 yıldır. Ve bu ömür üretim tarihi olarak LPG tankına işaretlenmiştir. Dolayısıyla ömrü dolmuş LPG tankları üzerinde herhangi bir aşınma ya da yıpranma olmasa bile değiştirilmelidir. Bir diğer önemli husus da LPG sızıntılarıdır. LPG havadan daha ağır bir gaz olduğu için yayılarak en alçak noktaya doğru hareket edecektir. BU nedenle LPG’li araç kullanırken gaz sızıntısı ihtimali dikkate alınarak özellikle çukur noktalara ve çevresine göre düşük kotlu yerlere kesinlikle park edilmemelidir. Ayrıca LPG sızıntısı olduğu tespit edilirse kesinlikle araçta sigara içilmemeli ve derhal motor ve elektrik aksamı kapatılmalıdır. Unutulmamalıdır ki LPG sızıntısı olması durumunda ciltte soğuk yanıklara neden olacağı için ciltle teması kesinlikle önlenmelidir. Son olarak burada anlattığım detaylı bilgilere kurumumuz web sayfasında www.epdk.org.tr adresinden “LPG TÜKETİCİSİNİN EL KITABI” isimli çalışmamız incelenerek çok daha detaylı bilgilere ulaşılabilir.”

İlginizi Çekebilir

Tam 2.000 beygirlik elektrikli yaşa formu!