reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Gear S2 incelemesi

 - Güncelleme: 25 Aralık 2015 16:31

tizen

FARKLI BİR TIZEN

Nokia’nın terk ettiği MeeGo’yu alarak Intel ile birlikte yeniden tasarlayan ve Tizen işletim sistemini ortaya koyan Samsung, son yıllarda özellikle televizyonlarda ve bazı telefonlarında bu işletim sistemine yer veriyor. Özellikle televizyonlarda bu işletim sisteminin iyi işler çıkardığını söylemek mümkün. Samsung’un yeni Gear S2 akıllı saatinde de Tizen işletim sistemi kullanılıyor. Peki Android Wear ve WatchOS’un domine ettiği akıllı saat pazarında Tizen bizlere neler sunuyor dersiniz? Tizen, Gear 2’den farklı olarak telefonlardan alışık olduğumuz yuvarlak ikonlarla Gear S2’de  karşımıza çıkıyor. Oldukça basit ve akıcı bir arayüze sahip olan cihaz, herhangi bir performans sorunu yaşatmıyor.
Tizen genel olarak başarılı bir arayüz sunsa da en büyük sorun uygulama çeşitliliğinde göze çarpıyor. Mağazaya gittiğimizde Facebook, Twitter, Instagram veya Swarm gibi temel uygulamaları bile göremiyoruz. Bu uygulamaların yerini alan bazı üçüncü parti uygulamalar olsa da bu uygulamaların güvenliği kafalarda soru işareti bırakıyor. Dolayısıyla Samsung’un uygulama konusunda katedecek çok yolu olduğunu söylemek gerekiyor.
Nike Running, Bloomberg ve CNN uygulamaları saatte ön yüklü olarak geliyor. Samsung cihazlarda hazır olarak gelen ve diğer Android telefonlara da yüklenebilen S Health ile uyumlu olarak çalışan Nike Running, topladığı verileri S Health’e aktarabiliyor. Bloomberg uygulamasıyla borsalar takip edilebiliyor ve CNN ile de dünyadan haberleri görmek mümkün oluyor. Bu uygulamaların tamamının İngilizce olduğunu da not olarak belirtelim.

s health

S Health, aktiviteleri üç farklı şekilde değerlendiriyor. Hareketsiz, hafif aktivite ve sağlıklı aktivite, Gear S2 tarafından otomatik olarak algılanıyor. Uzun süre hareketsiz kalındığında uyarı verilerek kullanıcının daha aktif olması isteniyor. Tempolu yürüyüş sırasında ise sağlıklı aktivite moduna geçiliyor ve kullanıcının bu şekilde spora devam etmesi tavsiye ediliyor. Tüm bunların yanında belirli aralıklarla kalp ritmi ölçülüyor ve S Health uygulamasına aktarılıyor. Günlük su ve kahve tüketimi de yine saat üzerindeki arayüzden kolayca kaydedilebiliyor. Yapılan aktivite seçilerek takibinin yapılması sağlanabiliyor.
Uygulamalarda bu tarz bir sorun yaşayan Gear S2, bu açığı bildirim tarafında kapatmasını biliyor. Mesaj uygulamalarından gelen her bildirime emojilerle, ekran üzerinde çıkan klavyeyle veya sesli olarak yanıt vermek mümkün oluyor. Twitter bildirimleri favoriye alınabiliyor ya da retweet edilebiliyor. Ayrıca istendiği takdirde tek dokunuşla bildirime konu olan içerik akıllı telefon üzerinde açılıyor. Ekran klavyesi kulağa kullanımı zor gibi gelebilir ama ilginç bir şekilde mesaj atmak bir hayli kolay. Tek harfe dokunulduğunda bile direkt olarak öneriler ekranda görüntüleniyor ve birkaç dokunuşla istenen mesaj hazır hale geliyor.

Online müzik servislerinin revaçta olduğu günümüzde, dinlenen şarkıları akıllı saat üzerinden kontrol etmek de kullanıcıların istediği özelliklerden biri. Tıpkı Android Wear’da olduğu gibi Tizen de Spotify ve benzeri müzik servisleriyle uyumlu olarak çalışıyor. Müzik çalar aracılığıyla hem stream servislerindeki hem de telefonlardaki şarkıları kontrol etmek mümkün oluyor. Şarkılar arasında geçiş yapılabiliyor veya ses açılıp kapatılıyor. Bu sırada albümün kapak resmi gayet şık bir şekilde arka planı süslüyor. İstendiği takdirde saatin 4 GB’lık hafızasına müzik yüklenebiliyor ve Bluetooth kulaklıkla direkt olarak saat üzerinden müzik dinlemek mümkün oluyor.