reklamı kapat

POPÜLER

Toshiba Qosmio F750 incelemesi

 - Güncelleme: 13 Kasım 2011 14:27

Film ve oyun gibi içerikleri, zengin detaylar ve canlı renklerle görüntüleyebilmemizi sağlayan güçlü multimedya bilgisayarlarını çok seviyoruz. Bu tip bir bilgisayar bu ay incelememiz için Toshiba tarafından gönderildi. İlk intiba en önemlisidir; bizim ilk intibamız bilgisayarın sapasağlam kasası, birazdan dökülecekmiş gibi görünmeyen (ve modaya uygun olsun diye illa da chicklet tarzda yapılmamış) muhteşem klavyesi ve canavar gibi 1080p görüntü destekleyen ekranı sayesinde gayet olumlu oldu. Toshiba Qosmio F750, hiç geri göndermek istemediğimiz bir dizüstü bilgisayar idi.

BEYAZIN CAZİBESİ
Beyaz renk bilgisayarlara gerçekten çok yakışıyor. Bize gelen model beyazdı. Kırmızı renkli olanı da mevcut. Üzerinde zar zor seçilebilen bir desen bulunan Toshiba F750, kasası sağlam, şık ve güvenilir bir imaj çizdiği için hemencecik bilgisayara ısınıyoruz. Cihazın esas özelliği gözlüksüz 3D desteklemesi. Oraya gelmeden kısaca donanım detaylarından bahsedelim. F750, 15,6 inçlik bir dev. Dev diyoruz çünkü 15,6 inç büyüklüğünde ekrana sahip olan “normal” bilgisayarların aksine oldukça geniş tutulmuş bir klavyeye, hoparlör şeridine ve bilek bölgesine sahip. Yazı yazmak inanılmaz rahat. Klavyede ayrıca numerik tuş takımına da yer verilmiş. Harman Kardon hoparlörler entegre edilmiş cihazda hala yer var; sıkışık bir görünüm oluşmuyor. Bilgisayarın sağ yanında Blu-ray sürücü, kulaklık girişi ve iki tane USB girişi yer alıyor. Sol yanda biri USB 3.0 olmak üzere iki tane daha USB girişiyle HDMI ve VGA çıkışları yer alıyor. Tuş takımıyla hoparlörlerin arasında kalan alanda paslanmaz çelikten bir şerit üzerine dizili dokunmatik bir takım kontroller bulunuyor. Ses açıp kısma, oynat-duraklat, Wi-Fi ve 3D. Buraya kadar hoşumuza gitmeyen bir şey olmadı. Kafamızı kurcalayan bir tek şey vardı; Toshiba’nın bilgisayarı ne zaman aldıracağı…

SİNEMA ONUN İŞİ
Toshiba Qosmio F750’de Intel Core i7 işlemci kullanılmış. 8 GB belleğe sahip. Grafik anlamında hiçbir eksiği bulunmadığı gibi fazlası bile bulunuyor. Bu konfigürasyona sahip pek çok cihaz gördük ancak genelde tercih ettikleri ekran çözünürlüğü 1366×768 oluyordu. 1920×1080 ekran çözünürlüğü sunan Qosmio 750, yeni nesil oyunların her birini oynayın; tüm filmleri izleyin diye üretilmiş. Blu-ray’den oynattığı filmlerde jilet gibi keskin görüntüler oluşturan ekranda görüntüde takılma ya da bulanıklık gibi istenmeyen durumlar, 120 Hz’lik tazeleme oranı sayesinde, oluşmuyor. Harman Kardon tarafından geliştirilmiş stereo hoparlörler de multimedya açlığınızı muhteşem görüntülerle giderirken size eşlik ediyor. Standart DVD filmlerinizi, bilgisayarda yüklü olan Toshiba Blu-ray Player ile oynatmayı seçtiğinizde hemen üst kısımdaki 3D butonuna tıklayrak görüntüyü 3D’ye yükseltme şansınız var. Orijinali 3D olan filmlerde ekranın kabiliyetini ise tartışmaya açmakta yarar var.

3D’NİN FAYDALARI
Gözlüksüz 3D’nin geleneksel 3D’ye oranla en kötü yanı aynı anda yalnızca bir kişinin görüntüyü izlemesine izin vermesi. Bu cihazda da aynı durum söz konusu. Üç boyutlu bir filmi açtığınız an ekranda küçük bir pencere daha beliriyor ve yazılım, yüzünüzü takibe alıyor. Şaşırtmak cidden çok zor, karşısında türlü şaklabanlığı denedik, gözlerinizi takip etmekten asla vazgeçmiyor. Basit bir nedeni var. Oluşturulmuş üç boyutlu imajı izleyebilmek için görüntünün iki göze farklı perspektifle gönderilmesi gerekiyor. Gözlüksüz 3D ekranlarda görüntü, gözünüze bir gözlükten geçerek ulaşmadığı için Qosmio 750’nin kullandığı gibi bir Eye-tracking teknolojisine ihtiyaç doğuyor. Gözünüzü ve dolayısıyla da konumunuzu takip eden sistem sizin için doğru görüntünün oluşmasını bu şekilde sağlıyor. Teoride kaldığında başarılı bir teknoloji. Yalnız sıkıntı işi pratiğe dökünce ortaya çıkıyor. Hantal ve karanlık gözlüklerden kurtulmanın bedeli, en küçük hareketinizde bile görüntünün bozulması ve yeni konumunuza göre tekrar oluşturulmasının gerekmesi. Qosmio F750, 3D özeliğiyle öne çıkıyor ancak bugüne kadarki en iyi gözlüksüz 3D deneyimini bu ekranda yaşamadığımız bir gerçek. Üstelik gözde gözlük olmayınca hareket halindeyken (yolculuklarda) 3D film izlemek de pek mümkün olamıyor. Evet, bilgisayar gözlüksüz 3D ekranıyla öne çıkıyor ama almayı düşünenlere cihazın diğer özelliklerinin, bilhassa görüntü kalitesi ve performansının çok daha iyi olduğunu belirtmek isteriz.

SON SÖZ
Ekranının başarısı ve Bu-ray sürücüsü olması bilgisayarın en güzel özellikleri. Böylesine güçlü bir multimedya bilgisayarının taşınabilir olması çok da önemli değil diye düşünürseniz (biz öyle düşünüyoruz) ağırlığı ve pil ömrünün fazla uzun olmaması sizi rahatsız etmeyecektir. Ancak sizi rahatsız edecek şeyin yüksek ısı olacağı kesin. Dizüstü bilgisayarların fazla ısınma problemine halen ciddi bir çözüm bulunabilmiş değil.