reklamı kapat

POPÜLER

Intel 5G

Intel’in önderliğinde 5G bağlantılı dizüstü bilgisayarlar için önemli hamle

4G LTE‘nin üzerine gelecek 5G için birçok büyük teknoloji firması aktif olarak teknolojiler geliştiriyor. Henüz altyapısal olarak hemen hemen kimsenin hazır olmadığı 5G, Intel sayesinde seneye dizüstülere giriyor.

Resmi olarak verilen bilgilere göre Intel, büyük bilgisayar üreticileri Microsoft, Dell, HP ve Lenovo ile özel bir ortaklık kurdu. Bu ortaklığın merkezinde ise tahmin edebileceğiniz üzere 5G yer alıyor. Buna göre 2019’da bu şirketlerden Intel modemli 5G bağlantı desteği veren dizüstüler geliyor. Bu modemlerin geriye dönük 2G, 3G ve 4G LTE desteğini vereceğini de belirten işlemci devi, süreç için büyük bir adım atmış görünüyor. Akıllı telefon tarafında ise Qualcomm‘un ciddi çabaları bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Snapdragon X50 5G modemini tanıtan şirket, bu modemi 2019’da akıllı telefonlara koymak istiyor. Bunun için Nokia, Sony, Xiaomi, Oppo, Vivo, HTC, LG, Asus, ZTE, Sharp ve Fujitsu gibi isimlerle ortaklık kuran firma, geleceğe geçişi “geniş çaplı” yapmayı hedefliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

5G için Türkiye’de en erken tarih 2020

Daha önce duyduğumuz kadarıyla 5G’nin 2020 yılında Türkiye‘de de kullanıma geçirilmesi hedefleniyor. Ancak bu Türkiye‘de olduğu gibi dünya genelinde çok kolay yapılabilecek bir şey değil. 5G çok ciddi altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyuyor. Fakat yine de gelecek mobilde çok daha hızlı olarak gibi görünüyor.

Mevcut altyapıda en yüksek hız için Snapdragon X24: