reklamı kapat

POPÜLER

Google Assistant

Google Assistant için ortaya çıkan can sıkıcı “dinleme” gelişmesi

İnternet devi Google’ın gelişmiş dijital asistanı Google Assistant, nasıl bu kadar gelişmiş olabiliyor? Bunun cevabı ortaya çıkmış durumda.

Google Assistant, dünyanın en gelişmiş dijital asistanları arasında yer alıyor. Türkiye’de de Türkçe dil desteğiyle aktif olarak yer alan asistan, her geçen gün daha iyi hale geliyor. Çünkü Google, Assistant üstünde yapılan her konuşmayı özel yapay zeka sistemleriyle kayıt altına alıp analiz ediyor. Assistant’a sorduğunuz her soru ya da verdiğiniz her cevap Google’ın sunucularından geçerek inceleniyor. Burada firma “sizi dinliyor” demek tam olarak doğru değil çünkü zaten olayın merkezinde bu yer alıyor. Yani siz bunu isteyerek, kabul ederek “Siri, Amazon Alexa, Microsoft Cortana ya da Google Assistant” ile etkileşime giriyorsunuz. Ancak ortaya çıktığı kadarıyla Google süreci daha iyi hale getirmek için tepki çeken bir yol izlemiş. Söylendiği kadarıyla firma üçüncü bir parti şirketle anlaşarak yapılan konuşmaların hatırı sayılır bir bölümünü manuel olarak denetletmiş. Yani sesli kayıtlar Google çalışanı olmayan insanlar tarafından dinlenmiş, incelenmiş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Assistant eleştirilerin odağında kaldı

Assistant ile yaptığınız konuşmalar kimliğiniz belli olmayacak şekilde kayıt altına alınıyor. Ancak kişisel bilgileri bazen biz kendimiz isteyerek asistana söyleyebiliyoruz. İşte bu durumlar için arkasında yapay zeka değil gerçek insanların olduğu altyapı oldukça korkutucu görünüyor. Bu konuda yapacak tek şey dijital asistan kullanmamak ya da kullanırken çok dikkatli olmak gibi görünüyor. Bu konuda en güvenli çözümün Apple Siri olduğu söyleniyor. Ancak Siri de yukarıdaki altyapıdan uzak kaldığından “anlama ve uygulama” konusunda rakiplerinin ciddi şekilde gerisinde kalıyor.

İlginizi Çekebilir

Android için SwiftKey’e gelen ilginç özellik