reklamı kapat

POPÜLER

Netflix RTÜK denetimi

Netflix ve benzeri dijital yayınlara RTÜK denetimi

Netflix, BluTV ve benzer çevrim içi yayın kuruluşları için RTÜK denetimi resmi olarak başladı. RTÜK’ten lisans alma süresinin sonuna gelindi.

2018’de çevrim içi yayın yapan, Netflix, BluTV ve benzeri servislere yönelik hazırlanmış RTÜK yönetmeliği bildiğiniz gibi 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’deki yerini aldı. Tamamına buradan ulaşabileceğiniz yönetmelik “radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleme” amacını taşıyordu. Yönetmeliğe göre çevrim içi yayın işine girişen kuruluşların yayın lisansı alması şart koşuluyordu. Lisanslama ve sonrasında denetim için tanınan sürenin sonuna gelmiş bulunuyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Netflix ve diğer kuruluşlar için tanınan süre sona erdi

1 Eylül’e kadar yayınların lisanslarını almış olması gerekiyordu. Söz konusu lisans ücretlerini hatırlatmak gerekirse internet ortamında radyo yayını için lisans ücreti 10 bin TL, televizyon içinse 100 bin TL olarak belirlenmişti. Lisans süresi ise 10 yıl ile sınırlandırılmıştı. Abonelikle yayın sağlayan kuruluşların da ayrıca yıllık net satışlarının binde beşini, izleyen yılın nisan ayı sonuna kadar Üst Kurula ödemesi şart koşulmuştu.

Bu durumda bu zamana kadar lisans almamış olan yayıncılar için önümüzdeki dönemlerde kapatma kararı çıkabilir. Elbette içerik denetlemeleri de lisans alan kuruluşlar için eylül ayı itibarıyla başlamış oldu. Şunu belirtmekte fayda var, bu lisans durumu sadece Netflix, BluTV gibi dizi/film platformlarını değil çevrim içi kanallar üzerinden habercilik yapan kuruluşları da kapsıyor. Denetlemenin çevrim içi yayın servislerine yansımasının ilk etkilerini önümüzdeki haftalarda göreceğiz gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir

Netflix’in Eylül 2019 ajandası