reklamı kapat

POPÜLER

Apple AirTag LOG Tasarım

Apple, gizli AirTag takibi üzerinden dava edildi

Teknoloji devi Apple, dikkat çeken takip cihazı AirTag ile bir kez daha gündemde. Bu sefer yine olumsuz bir gelişme var.

Türkiye’de de resmi olarak satılan Apple AirTag, çıktıktan kısa süre sonra esas amacı dışında kötü niyetli kişilerin bir aracı haline gelmesiyle çok ses getirmişti. Bu kişiler, AirTag’i kullanarak hırsızlık için otomobilleri ve taciz için de kadınları gizli olarak takip etmeye başlamıştı. Daha sonra bazı hayalet uyarı sorunlarıyla da gündeme gelen ürün, güncel olarak bir davaya da neden oldu. ABD’de yaşayan iki kadın, cihaz üzerinden gizli olarak takip edilmeleri nedeniyle Apple’ı dava etti. Bu kadınlardan bir tanesini eski sevgilisinin, diğerini ise ayrı yaşadığı kocasının takip ettiği aktarılıyor. İki kadın da Apple’ı güvenli olmayan bir ürünü piyasaya sürmekle suçluyor (Takip edildiklerinin haberini almadıkları için) ve henüz açıklanmamış bir miktarda tazminat talep ediyor.

Geçtiğimiz aylarda AirTag ve istenmeyen takip konusunda bir güncelleme ile önemli adımlar atılmış ve Apple süreç için şunları aktarmıştı: “AirTag insanları veya başkalarına ait eşyaları takip etmek için değil, insanların kendi kayıp eşyalarını bulmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Ürünlerimizin kötü niyetli kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Uzun zamandır toplumsal bir sorun olan istenmeyen takip sorununu AirTag’in tasarımında ciddiyetle ele aldık.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bul ağı bu nedenle gizlilik düşünülerek geliştirildi ve uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanıyor. Sizi istenmeyen takibe karşı uyaran ilk proaktif sistemi geliştirmemizin ardında da aynı neden yatıyor. Bu yolla sektörde başkalarının da ürünlerine bu tür proaktif uyarılar eklemesine yönelik bir eğilim başlatmayı umuyoruz.

Bazı kişilerin art niyet olmayan durumlarda da istenmeyen takip uyarısı alabildiğini fark ettik. Örneğin üzerinde AirTag bulunan bir anahtarı ödünç alan veya aile üyelerinden birinin AirPods’unu unuttuğu arabayla seyahat eden kişilerin bu uyarıları aldığını öğrendik. Öte yandan, kötü niyetli kişilerin de AirTag’i suç amaçlı kullanmaya çalıştığına dair raporlar aldık.

Apple çeşitli güvenlik grupları ve emniyet teşkilatlarıyla yakın bir çalışma sürdürüyor. Kendi değerlendirmelerimizin ve yaptığımız görüşmelerin sonucunda AirTag güvenlik uyarılarını güncellemek ve istenmeyen takibe karşı korunmaya yardımcı olmak için daha da fazla yöntem belirledik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AirTag ile ilgili aldığımız tüm taleplerde emniyet teşkilatlarıyla aktif bir şekilde çalışıyoruz. Kendi edindiğimiz bilgilere ve emniyet teşkilatlarıyla yaptığımız görüşmelere göre AirTag’in kötüye kullanıldığı vakalara nadiren rastlanıyor. Ancak çabamız hiç olmaması yönünde.

Her bir AirTag’in kendine özgü bir seri numarası var ve eşleştirilen AirTag’ler bir Apple ID ile ilişkilendiriliyor. Mahkeme celbi veya emniyet teşkilatının geçerli talebi olduğunda Apple eşleştirilen hesapların bilgilerini sunabiliyor. Sunduğumuz bilgilerin AirTag’i takip edip suçluyu bulmak, yakalamak ve yargılamak için kullanıldığı birçok vakada emniyet teşkilatlarıyla başarılı iş birliklerine imza attık.”

Ürün Türkiye’de tek olarak 709 TL, dörtlü paket olaraksa 2.399 TL‘ye satılıyor.

AirTag gelişmesi yanonda bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi