reklamı kapat

POPÜLER

NASA ChatGPT

NASA, astronotlar için ChatGPT benzeri bir sistem geliştiriyor

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, yeni bilgilere göre astronotlar için ChatGPT benzeri bir sistem geliştiriyor.

ChatGPT ve benzeri üretken yapay zeka sistemleri bir süredir hemen herkesi ve her alanı etkiliyor. Bu konuda gündeme gelen son isim olan resmi kurum NASA, The Guardian’da yer alan habere göre astronotların uzay araçlarıyla konuşmalarına olanak tanıyacak ve onlara ihtiyaçları olan birçok konuda anlık bilgi verebilecek kendi ChatGPT benzeri sistemleri üzerinde çalışıyor. Şimdilik aşırı detayın olmadığı sistemi NASA, şu an için Ay’ın yörüngesinde dönecek ve Artemis görevine destek sağlayacak bir uzay istasyonu olan Lunar Gateway’e yerleştirmeyi hedefliyor. Astronotların karmaşık kılavuzlara ihtiyaç duymadan farklı deneyler hakkında tavsiye almalarına veya kompleks manevralar yapmalarına olanak tanıyacak bir doğal dil anlama ve konuşma yeteneği olacak yapay zeka merkezli sistem hakkında konuşan Dr. Larissa Suzuki, süreç için sistemin veri aktarımındaki aksaklıkları ve verimsizlikleri veya diğer dijital kesintileri otomatik olarak düzeltebileceğine inanıyor. “Bir uzay aracı çevrimdışı olduğunda ya da yazılımı bir şekilde bozulduğunda uzaya bir mühendis gönderemeyiz” diyen Suzuki, yapay zekanın gelecekteki uzay görevleri için çok iyi bir yardımcı olacağına inanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ChatGPT’nin kendisi son dönemde birden fazla noktaya giriş yapıyor. Örneğin bu konuda en son gündeme gelen dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Mercedes-Benz olmuştu. Firma kısa süre önce bazı araçlara ChatGPT getirmeye başladı. Bu adımı ilk olarak ABD merkezli olarak atan şirket, OpenAI tarafından GPT dil modeli üzerine kurulan ChatGPT ile sürücülere ve yolculara çok daha gelişmiş bir dijital ya da sanal yardımcı getiriyor. “MBUX” araç içi sistemi merkezli atılan bu adım kapsamında ChatGPT beta testlerini 16 Haziran tarihinde başlatan firma, süreci “Hey Mercedes” altyapısına entegre ediyor. Bu sayede MBUX’a “Hey Mercedes” denildikten sonra sorulan sorulara cevaplar ChatGPT’den alınarak sürücüye aktarılıyor. Sesli çalışan sistem, bu sayede kişilere hemen her konuda detaylı bilgiler sağlayabiliyor. Bu sistem hakkında bir açıklama yapan Mercedes-Benz, Kullanıcılar araçlarında yalnızca bir insan gibi sesli komut algılamakla kalmayıp, aynı zamanda sohbet de edebilen bir sesli asistanı deneyimleyecek. Yakında sürücüler elleri direksiyonda ve gözleri yoldayken sesli asistandan gidecekleri yerle ilgili ayrıntılar, yeni bir yemek tarifi veya karmaşık sorulara yanıt alabilecekler.”

NASA ve ChatGPT benzeri adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu