reklamı kapat

POPÜLER

10 milyon yaşındaki diş keşfi, insanlık tarihini baştan yazabilir

Yeni bir keşifle beraber insan evrimine dair zaman diliminde büyük bir değişim yaşandı. 9,7 milyon yaşında olduğu düşünülen diş, insanlığın tarihini baştan yazabilir.

Bir grup Alman arkeolog, insanlık tarihini baştan yazacak bir keşfe imza attı. Rhine’da bir nehir yatağında keşfedilen bir dizi diş, ne Avrupa ne de Asya’da keşfedilen türlere aitmiş gibi görünüyor. Dişlerin ait olduğu türe en yakın örneğin Etiyopya’da keşfedilen insansı akrabamız Lucy olduğu söyleniyor. Ancak işler tam olarak burada karışıyor. Almanya’nın batısında bulunan dişlerin Afrika kıtasındaki akrabasından bir hayli uzak olmasının yanı sıra, 4-5 milyon yıl daha yaşlı olması kafaları bulandırıyor. Bilim insanları söz konusu diş keşfini nasıl yorumlayacaklarını tam olarak bilemediği için bir yıl boyunca açıklama yapılmamış.

İlginç keşif

Ekip lideri Herbert Lutz bulunan dişlerin ilk maymunlara ait olduğunu düşünüyor. Dişlerin karakteristik yapısının Afrikada bulunan örnekle benzerlik taşıdığını söyleyen Lutz, buldukları dişlerin büyük bir gizeme yol açtığını kaydediyor. Dişlerin bulunduğu bölgenin belediye başkanı Michael Ebling “Durumu dramatize etmek istemem ancak yeni bulgular ışığında insanlık tarihini en baştan yazmamız gerekebilir.” diye açıklamada bulundu.

Bu açıklamanın sebebi ise insan ırkının dünyanın dört bir tarafına yayılmadan önce ilk olarak Afrika kıtasında yer aldığı düşüncesi. Bulunan fosiller incelendiğinde en eski kalıntılar Güney Afrika’da yer alıyordu. Pek çok evrimleşmiş insan öncesi türlerin de tek bir merkez noktasından yayıldığı düşünülüyordu. Ancak 10 milyon yaşındaki eski bir insansı türün dişinin neden Afrika’dan bu kadar uzak bir noktada bulunduğu şimdilik açıklanamıyor. Kalıntıya ait araştırmalar devam ediyor. Bu sebeple şimdiden bir çıkarım yapmanın doğru olmadığını ekleyelim.