reklamı kapat

POPÜLER

ASUS ZenFone 6 incelemesi

 - Güncelleme: 06 Ağustos 2014 09:14

zenfone 6

DONANIM VE PERFORMANS
ZenFone 6’nın donanımına göz attığımızda orta seviye bir cihazdan bekleyeceğimiz özelliklerin yanı sıra şaşırtıcı detaylarla da karşılaşıyoruz. ASUS’un phablet’i belki de detaylarla öne geçiyor.

Öncelikle ekrandan bahsedelim. Asus ZenFone 6’da 720×1280 piksel, yani HD çözünürlüğe ve 245ppi piksel yoğunluk değerine sahip IPS ekran bulunuyor. Canlı ve doygun renkler üretebilen ekran pek çok koşulda yeterince parlak görünse de, güneş ışığının güçlü olduğu ortamlarda biraz karanlık kalıyor. Cihazdaki Splendid özelliği ekrandaki renk sıcaklığı ve renk doygunluğu gibi ayarların değiştirilmesini, böylece ekranın farklı ışık ve görüntüleme koşullarına uyarlanmasını sağlıyor. Ancak bundan da güzeli ekranın okuma ve eldiven modlarıyla gelmesi. Okuma modu adından da anlaşılacağı üzere ekran ayarlarını göz yorgunluğunu minimize edecek şekilde değiştiriyor. Eldiven modunu etkinleştirdiğinizde ise cihazı eldiveninizi çıkarmadan kullanabiliyorsunuz. Dokunmatik ekranlara özel eldivenler bulunsa da, her zaman aynı eldiveni takmak veya özel bir eldiven satın almak istemeyenler için eldiven modu kullanışlı bir özellik. Son olarak da ekranın Gorilla Glass 3 ile korunduğunu ekleyelim.

16 GB dahili hafızaya sahip olan phablet’in kapasitesi microSD kart ile 64 GB’a kadar yükseltilebiliyor. Android’in Jelly Bean sürümüyle gelen ancak KitKat’a güncellenebilen ZenFone 6’nın en ilgi çekici özelliklerinden biri ise işlemcisi, zira ASUS’un phablet’inde 1,6 GHz’lik çift çekirdekli Intel Z2560 işlemci bulunuyor. PowerVR SGX 544MP2 grafik işlemci ve 2 GB RAM’le gelen cihaz, AnTuTu Benchmark testlerinde Samsung Galaxy Note 2’nin hemen altında kalarak 19459 skoruna ulaşıyor. ZenFone 6, 3D grafikten mükemmel notunu alıyor; kısacası HD ekranla birlikte PowerVR işlemci sayesinde pek çok uygulamayı sorunsuz çalıştırabilir ve oyunu ekranın büyüklüğünden de faydalanarak rahatlıkla oynayabilirsiniz.

zenfone 6
Cihazın kullanıcıyı memnun edecek bir başka yönü de arayüzü. 4×4 dağılımla yerleştirilen simgelerin hem boyutları büyük hem de aralarında cömert denebilecek bir mesafe bulunuyor. Böylece simgeleri bulmak da, seçmek de daha kolay bir hale geliyor. Üstelik gözleri iyi göremeyenler ve telefonu kullanmakta zorlanabilecek örneğin yaşı ileri olan kullanıcılar için bir de Kolay Mod eklenmiş. Kolay Mod’a geçtiğinizde ana ekran ve uygulama menüsünün yerine epey büyük simgelerin 3×3 dizilimiyle yerleştirildiği, kullanımı da karmaşık olmayan bir arayüz geliyor.

Phablet’lerden boyutu nedeniyle çekinenler için de ASUS, tek elle kullanım seçeneği eklemiş. Ekranınızı böylece 4,3, 4,5 ve 4,7 inçlik ekran boyutlarına küçültebiliyor, sadece sol veya sağ elinizle kullanabiliyorsunuz. Arayüzle ilgili tek sıkıntı, Türkçe kullanımda nadir de olsa bazı arayüz öğelerinin çevrilmeden kalmış olması. Ancak deneme-yanılma yöntemiyle İngilizcesini anlayamadığınız öğelerin işlevlerini de kısa sürede öğrenebilirsiniz.

ASUS kullanıcılara fener ve ayna gibi pratik uygulamalara ek olarak AudioWizard ve Movie Studio gibi ses ve görüntü düzenleme uygulamaları ve SuperNote not alma uygulamasını cihazla birlikte sunuyor.

ZenPhone 6, cüssesinden beklenecek şekilde 3.300 mAh kapasitede bir pile sahip. Normal kullanımda bir günü çıkaran pil, güç tasarruf moduna geçildiğinde çok daha uzun süre kullanılabiliyor.