reklamı kapat

POPÜLER

Üç boyutlu yazıcı

Geliştirilen yeni teknik, üç boyutlu yazıcı hızını 10 kat artırıyor [Video]

Üretim sektöründe devrim yapan üç boyutlu yazıcı modelleri biliyorsunuz çok hızlı baskı yapamıyorlar. MIT mühendisleri tarafından geliştirilen yeni teknik ise bunu değiştiriyor.

Standart masaüstü üç boyutlu yazıcıların hızını limitleyen üç unsur bulunuyor. Bunlar baskı kafasının hareket hızı, baskı malzemesini dışarı çıkartacak güç ve akışı sağlamak için malzemenin eritilme oranı. İşte bu üç limiti çözmek için yola çıkan MIT araştırmacıları, iki konuda çözümü bulmuş görünüyor. Araştırmacılar ilk olarak baskı kafasında bir kaç değişiklik gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Buna ek olarak kafaya plastik filamenti çok daha hızlı eriten lazer ekleyen ekip, sonuçta ortaya çıkan sisteme FastFFF adını veriyor. Koyulan malzemeyi hızlı şekilde baskıya hazır hale getiren bu sistem, normal sistemlerden 10 kat daha hızlı baskıya imkan tanıyor. Daha önce bir saat süren bir baskıyı bir dakikaya indirebildiği belirtilen FastFFF, saatte 127 santimetre küp hacimsel üretim kapasitesine sahip. Bunun normal bir üç boyutlu yazıcında sekiz kat daha iyi olduğu söylenirken, sistemin saatte 282 santimetre küp hacimsel üretim kapasitesine çıkabileceği belirtilenler arasında yer alıyor.

Üç boyutlu yazıcı her şeyi değiştirdi

MIT tarafından geliştirilen sistemin şu an için çözülmeyen tek bir sorunu bulunuyor. Üç boyutlu yazıcılar katman katman üretim yapıyor. Bu katmanları basmak için eritilen plastik filamenti de çok sıcak oluyor. Yeni katmanı basmadan önce alttakinin kuruması gerekirken, yeni sistem çok hızlı olduğu için bunu yapmak zorlaşıyor. Bu yüzden mutlaka bir katman soğutma sistemi geliştirilmesi gerekiyor ve bunun çözümü için çalışmalar devam ediyor.

Gördüğünüz üzere üretim sürecini kişilerin evlerine kadar getiren bu teknoloji harikaları, gelişmeye devam ediyor. Günümüzde plastik dışında diğer malzemeleri de kullanan üç boyutlu yazıcılar, uçak motoru üretmek için dahi aktif olarak kullanılabiliyor.

Video

İLGİLİ HABERLER