reklamı kapat

POPÜLER

biyofaj

Genetiği değiştirilmiş virüsler ile antibiyotiğe dirençli tedavi geliştirildi

Genetiği değiştirilmiş virüsler ile antibiyotiğe dirençli enfeksiyon tedavisi gerçekleştirildi. Söz konusu vakada antibiyotiklere dirençli bakterilerin artan tehdidine karşı koyma potansiyelinin yolu açılıyor.

İngiltere’deki araştırmacılar Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi‘nde 15 yaşındaki genç bir hastanın antibiyotiğe dirençli enfeksiyonunu genetiği değiştirilmiş virüsler ile tedavi ettiklerini açıkladı. Türkiye’de de birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotikler, artık çoğu kişinin bünyesinde dirençli hale gelmiş ve etkisini gösteremez durumda. Türkiye’de yalnızca geçen yıl toplamda 166 milyon kutu antibiyotik tüketildi. Antibiyotik bilincinin gelişmesi içinde yalnızca Türkiye’de değil dünyada da önemli çalışmalar yapılıyor. İngiltere’deki bu çalışma ise antibiyotiklere direnci artan bakteri tehdidinin önüne geçmek için potansiyel bir yola işaret ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Virüslerin yardımı ile tedavi oldu

Bu önemli çalışmadaki iki hasta, doğal olarak meydana gelen ve dünyadaki en kalabalık organizmalar bakteriyofajlar olarak bilinen bakterileri yok eden virüslerin yardımı ile kurtarıldı. Çalışmadaki araştırmacılar genetik mühendisliğini kullanarak, bakteriyofajlara ince ayarlamalar yaptı. Çalışma 2017 yılında akciğer ameliyatı geçirmiş gencin yıllar içinde gelişen olumsuz semptomlarına çözüm bulmak için odaklanıldı.

Virüs

Hasta Kistik Fibrozise sahipti. Kistik Fibrozisli hastalarda hayat kalitesini ve süresini etkileyen en önemli bulgular solunum sistemi ile ilgili olanlardır. Hastalar yeni doğan döneminden itibaren tekrarlayan ve tedavilere iyi cevap vermeyen öksürük, hırıltı, zatürre ya da astım benzeri bulgular ile karşılaşırlar.

biyofaj kücük kiz

Standart tedaviler başarısız olduğunda, küçük kızın annesi, farklı alternatif yolların denenmesini istediğini söyleyerek doktorlara yeni tedavi yolunu açmış oldu. Bu konuda önemli çalışmalar yapmış uzmanlara danışılarak hazırlanan bu tedavi sayesinde küçük kız iyileşti ve yan etkiler olmadan durumu düzeldi. Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından desteklenen araştırmanın amacı, tedavinin olumsuz potansiyel etkilerini en aza indirmek için en iyi dozaj stratejilerini bulmak olarak açıklanıyor.

Çalışmanın lideri Hatfull grubuna tavsiyelerde bulunan Dr. Robert Chip Schooley: “80 yıldan beri antibiyotikleri değerlendirmek için kullandığımız aynı yöntem” diyor. Ancak konuya dair çok daha fazla aşama ve adım kaydedilmesi gerekiyor. Tedaviler başarılı olsa bile, Kanada Montreal, McGill Üniversitesi’nde bir epidemiyolog olan Madhukar Pai engellerle karşılaştıklarını söyleyerek ekliyor:” Bunun gerçek tedavi yöntemi haline gelmesi için, pratik ve daha az maliyetli yolları keşfetmemiz gerekiyor.”

İlginizi çekebilir

Global virüs salgını simülasyonu