reklamı kapat

POPÜLER

Hem tablet hem dizüstü

Asus Taichi 21

ASUS TAICHI 21

TRANSFORMER TABLETLERİYLE ANDROID DÜNYASINDA ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİREN ASUS, WINDOWS 8’Lİ TABLET BİLGİSAYARIYLA ÇOK DAHA FARKLI BİR TASARIM CİHAZLA KARŞIMIZDA. ÇİFT EKRANLI TAICHI 21, PERFORMANSTA DA İDDİALI

İnsanlar akıllı telefonlarını, fotoğraf makinelerini, tabletlerini sergilemekten, övmekten; etraftakilerin ilgili bakışlarına maruz kalmaktan hoşlanır. İşte o alana dahil edemeyeceğimiz bir ürün grubuydu dizüstü bilgisayarlar. Neyse ki Windows 8 vesile oldu da dizüstü bilgisayarların sıkıcı dünyasına biraz renk geldi. Asus, bildiğiniz gibi Androidli tabletleriyle takılıp çıkarılabilir klavyeli tasarımlar üzerinde ihtisas yaptı. Uzmanlık derecesinde yeterliliğe sahip bir üretici olarak tablet konusunu bitirip rafa kaldıran Asus, gerçek kullanıcı deneyiminden yola çıkmış ama bu defa çok daha ileri giderek inovasyonun sınırlarını zorlamış. Taichi 21’in kapağı 360 derece dönmüyor. Klavyeli ayrılan bir dock’u da yok. Asus Taichi 21, dış kapağı üzerinde de içeridekiyle aynı boyut ve çözünürlükte ikinci bir ekrana sahip bir tablet bilgisayar. 11,6 inçlik ve Full HD çözünürlüklü iki ekranlı dizüstü bilgisayarıyla Asus, “dönüşmüyor” ama olduğu gibi kalarak tablet “oluyor” ve bu deneyimini kullanıcısına sunuyor.

KULLANICI DOSTU ASUS
Taichi 21’de tek tuşa basarak iç ekranı dış ekrana yansıtabilir; dış ekranı ikinci ekran olarak kullanabilir ya da iç ekranı tamamen kapatabilirsiniz. Bunun için f12’nin hemen sağında, fonksiyon tuşlarının hizasında duran Taichi tuşuna basmanız gerekiyor. Üzerinde özel bir desen olan bu tuşa bastığınızda açılan menüden ekranlarla ilgili hangi işlemi yapmak istediğinizi seçiyorsunuz. Harici bir monitör bağladığınızda bu ikinci monitörü nasıl kullanabiliyorsanız, Asus’un dış ekranını da aynen öyle kullanabiliyorsunuz. İç ekran da dış ekran da 1080p çözünürlüklü. Dışta kalan ekranın üstü camla kaplı olduğu için parlamalara müsait. İç tarafta ise yansımasız ekran tercih edilmiş. Hem de ağırlığın da azaltılması amaçlanmış olabilir. Klavye üzerindeki Taichi tuşuyla, sadece ekranları kontrol etmekle kalmıyorsunuz. Bilgisayara ait tüm temel ayarları da rengarenk ve son derece kullanışlı bir arayüzde görebiliyorsunuz. Ses, bilgisayarım, sistem ayarları, sistem bilgisi, parlaklık, kablosuz, ekran kilidi gibi, işletim sistemine ait görüntülenebilir ve müdahale edilebilir ne kadar temel şey varsa her biri için kısayollar oluşturulmuş ve düşünün ki Windows 8 arayüzüyle benzer tasarlanmış bir menüden bu ayarlara ulaşıyorsunuz. Kullanımı kolaylaştırmış; takdir ettik. PC’yi Windows 8’de kullanmakla Windows Vista’yla kullanmak arasında dağlar kadar fark var. Yeni işletim sistemini kullanıcı dostu karakterine bir de Asus kendi kolay kullanım özellikleriyle renk katmış doğrusu.

İÇLER DIŞLAR
İlerleyen sayfalarda farklı tasarımlarda Windows 8’li tablet bilgisayarlarla tanışacaksınız ve göreceksiniz ki hepsini ekranı dokunmatik özellikte. Evet, Asus’un iki ekranı da Full HD çözünürlüklü ancak yalnızca bir tanesi dokunmatik. İçteki ekranın paneli dokunmatik değil. Dış ekranla iç ekran arasında gidip gelirken kafanız karışabiliyor. Bilgisayarın bağlantı özellikleri çok çeşitli olmasa da Asus’un kutuya dahil ettiği yardımcı ara kablolarla olmayan portlara da kavuşmak mümkün. Sağ yanda USB 3.0 girişi, mico-HDMI çıkışı, açma kapama ve tuş kilidi düğmesi yer alırken solda, kulaklık/mikrofon, ikinci bir USB 3.0 girişi, mini-VGA çıkışı, ses kontrolleri ve ekran kilidi bulunuyor. Buradaki ekran kilidi Taichi 21’de otomatik dönen ekran görüntüsünü engellemek için değil de iç ve dış ekranlar arasında geçişi engellemek ya da açmak için. Ayarladığınız zaman, bilgisayarın kapağını kapatınca dıştaki ekran otomatikman devreye giriyor ve elinizde 11,6 inç Full HD ekranlı bir tablet oluyor. Eğer bu ekran kilidi açık durumdaysa, kapağı kapadığınızda elinizde uyku moduna geçmiş bir dizüstü bilgisayardan başka bir şey olmuyor çünkü bu dış ekrana geçecek görüntüyü engellemişsiniz demek. Bu kilit, iki ekran arasındaki diğer versiyonlar için de kullanılabiliyor. Bu arada bu geçişler çok da hızlı geçişler değil. Kapağı kapadığınızda dış ekrana görüntünün gelmesi üç saniye kadar sürüyor. Ekranları kullanırken çözünürlük değerini düşürdüyseniz iki ekran arası geçişlerden sonra çözünürlük sıfırlanarak 1920×1080 piksele geri dönüyor. Eğer düşük çözünürlükte devam etmek isterseniz menüye tekrar girmeniz ve aynı değişikliği tekrar etmeniz gerekiyor yani. Mini-VGA’yı VGA’ya, USB girişini de Ethernet girişine dönüştüren iki ara kablo, Asus Taichi 21’in kutusundan çıkıyor. Kutudan bir de stylus kalem çıkıyor. Kalemle çizim yapıp eğlenmek için dış ekranı kullanabilirsiniz. Biz mesela test süreci boyunca tarayıcıda “geri” ya da “dur” tuşlarına parmağımızla basamadık. Kalem; kalemin de olmadığı zamanlarda mouse’un devreye girmesi şart.

DÖNÜŞ(E)MEYEN BİLGİSAYAR
Asus Taichi 21 için “tablet modunda kullanacağınız zaman” diyemiyoruz çünkü Taichi 21’in “tablet modu” yok gibi bir şey. Klasik anlamda dönüştürülebilir bir tablet bilgisayar değil. Sadece ikinci ekrana sahip bir dizüstü bilgisayar. 1,2 kg’lık ağırlık, 11,6 inçlik ekran büyüklüğü, elde taşımak için fazla. Öne çıkan kriter taşınabilirlik olunca, kuşkusuz ayrılabilir klavyeli modellere dikkatimiz kayıyor. Çünkü 600-900 gram arası ağırlıklarıyla normal birer tablete dönüşebilenler onlar. Asus Taichi 21’in güzel yanı rakiplerin yanında farklı kalması ve insanlara hakkında konuşacak bir şeyler verebilmesi. Oturup da bir tabletten uzun süre bahsedemeyebilirsiniz ama arka kapağı Full HD ekran olan bir dizüstü bilgisayarı etrafınızda pek kimse görmemiştir sanıyoruz. Taichi 21, tabletten çok dizüstü bilgisayara yakın duran bir formda. Tablet olarak ağır kalıyor desek de bakmayın, dizüstü bilgisayar olarak da inanılmaz hafif. Üçüncü nesil Intel Core işlemcisi, yüksek bellek kapasitesi, kaliteli olduğu her halinden belli olan rahat ve ergonomik klavyesi ile bu Taichi 21, kusursuz diyebileceğimiz bir dizüstü aslında. Tablet bilgisayar olarak pek başarılı sayılmaz, o ayrı.
Asus Taichi 21

Çift ekranlı olması dikkatinizi çekti değil mi? Tahmin ettiğiniz kadar kullanışlı bir tasarım değil.

Asus Taichi 21

Tuşların konumlandırmaları doğru ve hakimiyeti kolay. Asus tecrübesini konuşturmuş.

KRİTİK ÖZELLİKLER

Ekran
• 11,6 inç, 1920×1080 piksel (x2)
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,25 kg

ARTI-EKSİ

+ Hafif, yüksek performans, Full HD ekranlar
Pil ömrü yetersiz, kullanışlı bir tasarım değil

SON KARAR

Asus Taichi 21 yüksek performans sunan bir dizüstü bilgisayar. Çok da hafif bir Ultrabook. Ancak tablet gibi kullanılması için kapak yerine yerleştirilmiş ekranının fonksiyonel olduğunu söyleyemeyiz. Dıştaki bu ekran bolca parmak izi tutuyor.