reklamı kapat

POPÜLER

Hem tablet hem dizüstü

Lenovo IdeaPad Yoga 11

LENOVO IDEAPAD YOGA 11

IDEAPAD YOGA 11 DİZÜSTÜNDEN TABLETE Mİ DÖNÜŞÜYOR YOKSA TABLETKEN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR OLMAYA MI ÖZENİYOR EMİN DEĞİLİZ. ÖNCE DIŞ GÖRÜNÜMÜ SONRA DA İÇ GÜZELLİĞİYLE BEĞENİMİZİ KAZANAN BİR MODEL

Tablet bilgisayarlara yakından baktığımız, günlerce kullandığımız ve etraflıca incelediğimiz haftalar boyunca IdeaPad Yoga 11, farklı, eğlenceli ve neşeli karakteriyle sınıfa renk katan öğrenci gibiydi. Tablete dönüşme gayret, istek ve becerilerini birbirleriyle kıyasladığımız diğer tüm cihazlardan farklı olarak Yoga 11, dizüstü bilgisayara dönüşme gayreti içinde. Lenovo, tabletlere uygun mobil işlemci ve sınırlı işletim sistemiyle donattığı tabletini dizüstü bilgisayara dönüşebilsin diye klavyeyle desteklemiş adeta.

“HİÇ GEREK YOKTU”
Lenovo IdeaPad Yoga, bu dosyanın Windows 8 işletim sistemi kullanmayan tek cihazı. X86 tabanlı mimarisi bulunmayan IdeaPad Yoga 11’de NVIDIA’nın güçlü mobil işlemcisi Tegra 3 mevcut ve işletim sistemi olarak da Windows RT kullanılıyor. Burada ortaya bir ayrım çıkıyor. Madem işletim sistemi Windows 8 değil ve mobil işlemci kullanıyor, Yoga 11’e Lenovo neden klavye monte etme gereği duymuş olabilir? Windows RT, bilindiği üzere, masaüstü uygulamaları çalıştıramayan, eski Windows yazılımlarını yükleyemediğiniz, kullanamadığınız ve bilgisayar deneyimine ait şeyleri minimuma indirgemiş bir işletim sistemi. Kullanılabilen uygulamalar sadece Windows’un uygulama marketinden indirilen, mobil uygulamalar. Yani daha ziyade internette sörf yapıp film izlemek ya da oyun oynamak için kullanılmaya uygun bir işletim sistemi. Eksiksiz bir dizüstü bilgisayar deneyimi yaşatmadığı için klavyeyle de pek işiniz olmuyor. Ama “hiç gerek yoktu” diyerek kestirip de atamıyoruz çünkü klavye, Yoga 11’de bir stant görevi de görüyor. Üstelik de bu 11,6 inç ekranlı olan model. Yoga 11’in bir de abisi var: Yoga 13. Yoga 13 yeni nesil Intel Core işlemcilerle çalışıyor. Eksiksiz bir masaüstü bilgisayar deneyimi sunuyor. Dolayısıyla klavyeli olmasından doğal bir şey olamaz. Ayrıca RT’li Yoga 11’in içinde Microsoft Office’in mobil versiyonu yüklü. Yani arada sırada da olsa doküman görüntüleyip üzerinde çalışmanız gerekirse klavyeye ihtiyaç duyacaksınız. Üstelik de Lenovo’nun klavyesi her zaman olduğu gibi yine çok ergonomik, rahat kullanımlı ve estetik.

WINDOWS RT İLE OLMUYOR
Bu işlerle ilgisi kendisine verilen cihazı kullanmaktan öteye gitmeyen biri, Windows RT’li bir bilgisayarı açıp baktığında, mesela Internet Explorer’dan farklı bir tarayıcı indirip kullanmak isteyebilir. Bu işlemi yapmaya kalkıştığında o yazılımın o bilgisayarla uyumlu olmadığı mesajı ekranda belirecek. Sıkıntı şu: Microsoft’un Windows RT’yi de Windows 8’deki gibi masaüstü ve karo görünümü olmak üzere ikiye bölmüş olması. Birinde sadece karolarla kaplı modern aryüzü kullansak ve masaüstü görünümüne hiç geçemesek ortada kafa karıştırıcı bir durum kalmazdı. Öyle ki masaüstünde çalışan programlar olmadıktan sonra masaüstü görünümünü kullanabiliyor olmanın pek anlamı yok. Diğer yandan RT’nin masaüstü görünümünü Android ve iOS’ten üstün tarafı olarak görebiliriz. Windows RT’li tabletinizde dosya yönetimi, masaüstü bilgisayarda çalışmak kadar kolay. Diğer işletim sistemlerinde hafıza kartı ya da USB bellek içeriğini PC’nizde görüntülermiş gibi göremezsiniz. Desteklenmeyen formatlı dosyalar görünmez bile. Ama RT’li tablet bilgisayarınızda masaüstü deneyimini eksiksiz yaşayabilir, klasörler arası transferleri sorunsuzca yapabilirsiniz. Kopyala, yapıştır, taşı, depola, düzenle vb. Gelişmiş ayarlara dair de her şey elinizin altında.

YOGA 11’İN DÖRT HALİ
IdeaPad Yoga 11, kelimenin tam anlamıyla çok “güzel” bir cihaz. Turuncu renkli kapak, deri kaplı gibi duran bilek bölgesi ve klavye Yoga’nın güzelliğine güzellik katıyor. Lenovo Yoga 11’in iki USB 2.0 girişi, bir de HDMI çıkışı bulunuyor. Kart okuyucu, kulaklık/mikrofon girişi ve Bluetooth da olmazsa olmazlardan. Yoga 11’in dört temel pozisyonu var. Sımsıkı duran menteşeler o kadar sağlam ki siz hangi açıda kullanmak isterseniz, hiç esnemeden o noktada da kalabiliyor tabii ki ama sunulan temel kullanım alanları belli. İlki dizüstü modu. Office programlarında çalışmanız gerektiğinde kullanacağınız dizüsü modu, film izleyip işi eğlenceye çevirmek istediğinizde yerini ters V şeklini aldığı “çadır modu”na bırakıyor. Klavyeyi tamamen arkaya katlarsanız cihazı tablet moduna getirmiş oluyorsunuz. Tablet modundayken ses kontrol tuşları, kulaklık girişi ve giriş-çıkışlar sol yanda kalıyor. Kart okuyucu ve ekran dönme kilidi de sağ yanda. Lenovo’nun gerek klavye tuşları gerek kontrol tuşlarıyla ilgili hiçbir eksi yönü yok. Tecrübeli üretici, hemen hemen her cihazında olduğu gibi bu defa da klavye ergonomisi, kullanım kolaylığı ve malzeme kalitesinde liderliğe oynuyor. Dördüncü mod ise stant modu. Klavye ile ekran arasında 270 derecelik bir açı var. Klavye bu pozisyondayken altta kalıyor ama tuşlar zarar görmüyor çünkü deri kaplamalı bilek bölgesi daha yüksekte kaldığı için tuşların yere değmesi önleniyor. Buradaki tek sıkıntı, Yoga 11’i tablet olarak kullanırken klavye tuşlarının altta kalıp parmaklarınıza değdiği için sizi rahatsız etmesi olabilir.

AKIP GİDİYOR
Hayatına tablet olarak başlamış ama dizüstü bilgisayara dönüşme hevesinde olan IdeaPad Yoga 11’in ekranı 11,6 inç. Ekran çözünürlüğü ise 1366×768 piksel. IPS panel tercih edilmiş olan ekranda açınızı değiştirseniz de renklerde pek değişiklik olmuyor. NVIDIA Tegra 3 ile grafikler, çoklu görevler, işlem performansı ideal bir seviyede. Mobil işlemcilerde sıklıkla görülen aşırı ısınmaya sebep olmuyor. Ekran görüş açısı tatmin edici; parlaklık ve renkler de size rahatsızlık vermeyecektir. Lenovo, 10 saate varan pil ömrü diyor ve haklı da. Tek şarjla üst üste beş film izlemenize yetecek kadar zamanınız var. Tegra 3 enerji verimliliği konusunda cidden iyi iş çıkarıyor. Ağırlığı 1,24 kg; Asus’la beraber en hafif tablet bilgisayar unvanını paylaşıyor. Hatta 10 gram farkla Asus’tan önde bile. Dolayısıyla ağırlıkla ilgili fikrimiz Asus’ta da aynıydı şu anda da aynı. Lenovo Yoga 11, inanılmaz hafif bir dizüstü bilgisayar ama aynı hissi tablet modundayken veremiyor. 1,24 kg, tablet için çok ağır.
Lenovo IdeaPad Yoga 11

İşte genel anlamda klavyesinden en çok memnun kaldığımız cihaz.

Lenovo IdeaPad Yoga 11

Film izlerken Yoga 11’in klavyesini bu şekilde alta alarak stant gibi kullanmanız mümkün.

KRİTİK ÖZELLİKLER

Ekran
• 11,6 inç, 1366×768 piksel
İşlemci
• NVIDIA Tegra 3
Ağırlık
• 1,24 kg

ARTI-EKSİ

+ Hafif bir dizüstü bilgisayar, yetenekli bir tablet. Akıcı performans
Klavye aydınlatması yok, Windows RT’li bir cihaz için yüksek fiyat

SON KARAR

Uzun pil ömrü, esnek yapısı, sapasağlam kasası, klavyesi; IdeaPad Yoga’nın hiçbir şeyinden pişmanlık duymazsınız. Ama gelin görün ki ekranı Full HD değil, ağırlığından ötürü tablet gibi tek elinizde taşıyamazsınız, taşırken de klavye tuşları altta kaldığı için sizi rahatsız edebilir.