reklamı kapat

POPÜLER

Hem tablet hem dizüstü

Dell XPS 12

DELL XPS 12

DELL’İN SON YILLARDA DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARININ TASARIMLARI ÜZERİNE FAZLACA EĞİLDİĞİ MALUM. YENİ TABLET BİLGİSAYARI XPS 12’YLE DE YİNE KENDİNE AİT ÖZGÜN BİR TASARIMI; INSPIRON DUO’NUN TASARIMINI KULLANDI

Ayrılabilir klavyeli olmak yerine dönerek, kayarak, çevrilerek tablet haline gelen dizüstü bilgisayarlardan olmanın belli başlı avantajları var. Bunlardan başında performans odaklı işlemciler kullanılabilmesi, arka aydınlatmalı klavye, ısınmanın minimuma indirilebilmesi gibi bir takım özellikler geliyor. XPS 12’nin aydınlatmalı klavyesi otomatik çalışıyor. Bir süre kullanmadığınızda sönüyor. Tamamen kapatabilirsiniz de. Cihazın bütün bağlantıları sağ ve sol yanında. Nasıl ki bir dizüstü bilgisayarın ekran çerçevesi üzerinde hiç tuş ya da giriş çıkış olmaz; XPS 12’nin de öyle. USB ve Display port bağlantı noktaları sağda, kulaklık/mikrofon girişi, ses kontrol tuşları ve ekran döndürme kilidi solda. Her iki yanda da birer minik hoparlör konuşlandırılmış. Hoparlörlerin sesi düşük. Ekran döndürme kilidi ve açma kapama/tuş kilidi düğmesi tableti dik tuttuğunuzda üstte kalacak şekilde duruyor. Gizli saklı, kullanılamasın, basılamasın diye yapılmış tuşlardan değil. Şaka yapmıyoruz özenle saklanmış gibi garip tasarımlarla kaybolup gitmiş kontrol düğmeleri bu dosyanın bazı cihazlarında karşımıza çıktı. Klavyede yazı yazmak kesinlikle bir zevk. Bizim için Lenovo klavyesinden sonra üzerinde yazı yazması en rahat, en akıcı ve en güzel klavye Dell XPS 12’nin klavyesi oldu. Karbon fiber ve alüminyumun birleşiminden oluşan tablet bilgisayarda birinci sınıf malzeme kullanılmış. Fiyat gittikçe ısınıyor diyebiliriz.

TABLET DEĞİL DİZÜSTÜ
Yani Dell XPS 12 de dizüstü bilgisayara daha yakın duran türden bir tablet bilgisayar. Kendine özel bir mekanizması bulunan tablet bilgisayarın ekranı, kendi çerçevesi içinde tam 180 derece dönerek tekrar yerine oturuyor. Bu konuma geldiğinde (hatta çerçeveden çıktığı andan itibaren) klavye iptal oluyor ve çalışmıyor. Bilgisayarın kapağını, ekranı tersine dönmüş şekilde yerine tekrar oturtuyorsunuz ve 12 inç ekranlı tabletiniz kullanıma hazır hale geliyor. Sadece ekranın çerçeve içinde dönerken pürüzsüzce akıp gitmesi ve kenarlara tekrar oturduğunda çıkardığı ses bile bu hareketi defalarca yapmanız için yeter. Biz Dell’i kullanmaya başladığımız ilk dakika içinde bu hareketi yedi kez tekrar etmiş olabiliriz. Ofisteki çalışma arkadaşlarımız da aynı hareketi yapabilmek için yerlerinden kalkıp geldi. Dell XPS 12 tablet bilgisayar, burada incelediğimiz tablet bilgisayarlar arasında tasarımıyla en çok beğeni toplayan cihaz oldu. Bunda, Dell dizüstülere benzeyen zarif tasarımın, chiclet tarzdaki tuş takımının, mat gri alüminyum çerçevenin ve kapak arkasındaki kaplamanın etkisi var. Evet, tasarım olarak önde gidiyor ama asıl noktadan gittikçe uzaklaşan bir hali var. Dönüştürülebilir tablet bilgisayarlarda kullanım kolaylığı, güzel tasarım, fonksiyonellik ve performans kriterlerinin de önüne geçen bir “taşınabilirlik” kriteri var. Ayrılabilir klavyeli dönüştürülebilir tablet bilgisayarlarda taşınabilirlik ne kadar yüksekse Dell XPS 12 gibi, ekranı ters dönüp de klavyenin üzerine kapanarak tablet haline gelen cihazlarda da taşınabilirlik o kadar düşük. Klavye, tablet formundayken de cihazda ağırlık yapmaya devam ettiği için ve XPS 12’nin 12 inçlik büyük ekranı pek de tablet formuna ve tabletlerin kullanım alanına uygun olmadığı için dezavantaja dönüşüyor. Yani Dell XPS 12’yi seçerken bazı şeylerden feragat etmeniz gerekiyor. Ağır bir tablet bilgisayar değil ama her yerde yanınızda taşıyacağınız, yorulmadan rahatça kullanabileceğiniz, ufak tefek kılıflara sığabilen ve az yer kaplayan tabletler kadar da hafif değil. Performans odaklı olmasıyla gönlünüzü çelerse taşınabilirliğinin yüksek olmayışını göz ardı edebilirsiniz tabii. Dizüstü deneyimine daha yakın duran dönüştürülebilir bir tablet bilgisayar olan Dell XPS 12, en önemli kriterlerden birini (taşınabilirlik) yerine getiremediği için puan kaybediyor ancak özgün tasarımı ile çevrenizde ilgi çekecek ve eşsiz tablet bilgisayarınızla hava atabileceksiniz.

EKSİLER
Dell XPS 12’deki Windows tuşu dokunmatik değil, fiziksel. İşletim sistemi, Dell’in Full HD ekranı üzerinde çok şık duruyor. Her şey çok güzel, çok muhteşemmiş gibi görünmüş olabilir. Eksileri tek paragrafta toparlayalım da sizin için değerlendirme yapması kolay olsun. Bilgisayarın touchpad’i ve klavyesi, ekranı yerinden çıkardığınız andan itibaren devre dışı kalıyor. Belki de bu git gellerle ilgisi olabilir, bilemiyoruz ama bazen touchpad, dizüstü bilgisayar modundayken de kendi kendine devre dışı kalıyor; dokunuşlara tepki vermiyor. Bazen de hareket edebiliyor ama seçim yapamıyorsunuz. Akselerometre tabii ki mevcut ama akıllı telefonlarınızdan alışkın olduğunuz kadar hızlı dönmüyor. Tablet olarak kullanırken gittikçe ağırlaştığını hissediyorsunuz. Ekranın görüntüsü tablet modunda kullanım sırasında tabii ki cihazı hangi yöne eğerseniz o yöne dönüyor. Ama ilk başta, dizüstü bilgisayar halindeyken ekranı 180 derece çevirip bilgisayarın arkasındaki kişiye ekranı çevirmek isterseniz; ya da o tarafa geçip bir şeyler izlemek isterseniz görüntünün eğime göre dönmediğini fark edeceksiniz. Burada cihaz, kararını en son kaldığı görüntü yönüne dönmekten yana kullanıyor. Bazı durumlar için artı bazı durumlar içinse eksi olarak görülebilir. Fan için yanlış yer seçilmiş; bilgisayarın altında hava girişleri olan cihazın üflediği sıcak hava, tam menteşenin arkasında kalan fan yüzünden bilgisayardan uzaklaşamıyor bile. İlginç bir tasarım.

HERKES GİDER MERSİN’E
XPS 12’nin dönüştürülebilir olması aslında dönüştürülebilir tablet bilgisayar mantığına tam uymuyor bizce. Dell’deki yaklaşım biraz işin eğlence kısmı. Ekranın çerçevesinden çıkıp da ters dönmesi kesinlikle işin kozmetik tarafı. Windows 8’li dönüştürülebilir tablet bilgisayarlar dosyasında hedefimiz, cihazların, hem tablet hem de dizüstü bilgisayar deneyimini hakkıyla sunup sunmadıklarını görmek. Tablet kullanımını da teşvik eden ama dizüstü deneyiminden de ödün vermeyen dönüştürülebilir Windows 8’lilerin arasında XPS 12, biraz ayrı kaldı.
Dell XPS 12

Dell’in Inspiron Duo adlı bir modeli vardı. İşte o tasarımın Windows 8’le yeniden değerlendirilmiş hali.

Dell XPS 12

Tasarım olarak en hoş cihazlardan birinde Dell imzası var. Estetik duruşu, bakışları XPS 12’ye çeviriyor.

KRİTİK ÖZELLİKLER

Ekran
• 12,5 inç, 1920×1080 piksel
İşlemci
• Intel Core i7-3667U @2 GHz
Ağırlık
• 1,52 kg

ARTI-EKSİ

+ Yenilikçi tasarım, kaliteli kasa
Ağırlık fazla. 12,5 inçlik boyut tablet ekranı için büyük

SON KARAR

Birlikte geçireceğiniz zamanın yüzde 90’ı boyunca dizüstü bilgisayar olarak kullanacağınız bir tablet bilgisayar olması, tablet olarak kullanılamayacak kadar ağır ve büyük ekranlı olması yüzünden Dell XPS 12, tablet bilgisayarlar arasındaki sıralamada geriye düşüyor.