reklamı kapat

POPÜLER

ikinci el otomobil temmuz verileri matrah güncellemesi

İkinci el otomobil pazarında satışlar düşmeye devam ediyor

 - Güncelleme: 26 Ekim 2022 12:09

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil pazarının durma noktasında olduğunu yineledi.

Sıfır kilometre araçlarda fiyat artışlarının devam etmesinin yanında, bulunabilirlik sıkıntısı hala hissediliyor. Bu durum da ikinci el otomobil ilanlarında liste fiyatının üzerindeki fiyat etiketlerini gördüğümüz senaryonun devam edişinin temelleri arasında. Alım gücünün düşmesinin yanında tüketicilerin kredilere erişiminin de zor olduğu iç pazarda, satış adetlerindeki gerilemeler de kaçınılmaz şekilde sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan Ocak – Eylül dönemi motorlu kara taşıtları istatistikleri de bunu net şekilde söylüyor. Verilere göre Temmuz ve Ağustos aylarından sonra Eylül ayında da pazardaki önemli daralma devam ediyor. 2021’in Eylül ayında 596 bin 392 adetle gerçekleşen pazar, yüzde 20 daralmayla bu yılın aynı döneminde 476 bin 502 adet oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, piyasanın durma noktasına geldiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İkinci el otomobil pazarında yaşlı araçlara talep sürüyor

Bu durumun birçok sebebi olduğunu ifade eden Erkoç, şöyle konuştu: “Geçen senenin ilk 9 ayında 3 milyon 958 bin 557 adet olarak gerçekleşen Pazar, bu yılın Ocak – Eylül döneminde yüzde 15’e yakın yukarı yönlü bir değişimle 4 milyon 550 bin 896 adet olarak gerçekleşti. 2021 yılının Eylül ayı sonrası 9 ay boyunca büyüyen pazar, Temmuz ayından itibaren daralmasını sürdürüyor. Bu durumun birçok sebebi var; yüksek faiz, finansmana ulaşmada yaşanan zorluklar, enflasyon ve alım gücünün gün geçtikçe düşmesi pazarın durmasına sebep oldu. Sektörü canlandırmak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamasının önünü açmak için kalıcı çözümler şart.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Verilere göre satılan ikinci el otomobillerden yüzde 25’inin 5 yaş ve üzeri, yüzde 60’ının ise 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu söyleyen Erkoç;” 0 – 4 yaş payının ise yüzde 15,48 olduğunu görüyoruz. Enflasyon, maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve arz talep dengesizliği sebebiyle fiyatlar sürekli yükselirken, alım gücü düştüğü için vatandaşların eski, 10 yaş ve üzeri araçlara talebi artıyor” ifadelerini kullandı.