reklamı kapat

POPÜLER

İngiltere LOG tasarım

İngiltere, tepki çeken Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nda geri adım atmadı

İngiltere, tepki çeken Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nda geri adım atmadı. Bu konuda en çok tepki gösterenlerden birisi WhatsApp olmuştu.

İngiltere tarafından hazırlanan ve bugün Parlamento Meclisi’nden geçen Çevrimiçi Güvenlik Yasası, tüm tepkilere rağmen resmileşmeye çok yakında bulunuyor. İngiltere’yi “dünyada çevrimiçi olmak için en güvenli yer” haline getirmeyi amaçlayan bu tasarı, barındırdığı güzel güvenlik önlemlerine (Büyük platformlara yasadışı içeriklerin kaldırmaları konusunda katı şartlar getirmesi gibi) rağmen bazı riskli detaylarıyla belirli teknoloji firmalarının hiç hoşuna gitmiyor. Örneğin WhatsApp’ın başındaki isim Will Cathcart, geçtiğimiz aylarda eğer İngiltere merkezli Çevrimiçi Güvenlik Yasası WhatsApp’ta kullandıkları uçtan uca şifrelemeyi zayıflatırsa, ülkeden komple çıkabileceklerini söylemiyle çok ses getirmişti. İngiltere Çevrimiçi Güvenlik Yasası ile hükümet WhatsApp’ı, “uçtan uca şifreleme” altyapısını kaldırmadan uygulanması mümkün olmayan içerik denetleme politikalarına zorlayabilir. WhatsApp bunu yapmayı reddederse, çatı şirketi Meta’nın yıllık cirosunun yüzde 4’üne kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Uçtan uca şifreleme iletişimi adından da geçtiği üzere baştan başa şifreliyor, bu sayede olabilecek en yüksek iletişim güvenliği elde ediliyor. Firma haklı olarak bunu iptal etmek istemiyor çünkü herkes devamlı olarak daha yüksek güvenlik istiyor. Bu arada “İngiltere Çevrimiçi Güvenlik Yasası” sadece WhatsApp’ı rahatsız etmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şifreli mesajlaşma uygulaması Signal’in başkanı Meredith Whittaker da yaptığı açıklamada, yasa tasarısı mesajları tarama seviyesine kadar ulaşırsa ülkedeki hizmetlerini durduracaklarını söylemişti. Hatta bu konuda açık bir mektup da paylaşılmıştı. Element CEO’su Matthew Hodgson, Wire CTO’su Alan Duric, OPTF/Session direktörü Alex Linton, Signal’in başındaki isim Meredith Whittaker, Threema CEO’su Martin Blatter, Viber CEO’su Ofir Eyal ve WhatsApp’ın başındaki Will Cathcart tarafından imzalanan bu tamamı burada yer alan açık mektupta, “İngiltere hükümeti şu anda teknoloji şirketlerini özel mesajlaşma hizmetlerinde uçtan uca şifrelemeyi kırmak zorunda bırakabilecek yeni bir mevzuatı göz önünde bulunduruyor. Bu yasa, seçimle başa gelmemiş bir yetkiliye, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insanın gizliliğini zayıflatma gücü verebilir. Hiçbir şirketin, hükümetin veya kişinin kişisel mesajlarınızı okuma gücüne sahip olmaması gerektiğini düşünüyoruz ve şifreleme teknolojisini savunmaya devam edeceğiz. Birleşik Krallık’taki ve dünyanın dört bir yanındaki insanların emniyetini zayıflatacak bu yasanın sorunlu kısımlarına karşı çıkan diğer teknoloji şirketlerinin yanında olmaktan gurur duyuyoruz.” denilmişti.

İngiltere adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü