reklamı kapat

POPÜLER

SpaceX Starlink LOG Tasarım

Starlink büyümeye devam ediyor: Son adres “Kenya”

Uzaydan internet sağlayan SpaceX Starlink sistemi için kapsam artıyor. Sistem artık Kenya merkezli olarak da aktif edilmiş durumda.

Uzaydan internet sunan sistem SpaceX Starlink için şimdiye kadar 4.596’dan fazla uydu gönderildi. Son hesaplamalara göre firmanın şu an alçak dünya yörüngesinde işlevsel olarak görevde bulunan 4.200 kadar Starlink uydusu bulunuyor (Bazı uydular kaybedildi, bazısı uygun konuma ulaşmayı bekliyor), bu sayı her ay düzenlenen birden fazla görev ile devamlı olarak artırılıyor. Kapsama alanı ve kapasitesi büyütüldüğü için her ay yeni bir ülkeye de açılan Starlink hizmeti, artık Kenya merkezli olarak da kullanılabiliyor. Peki Türkiye macerası? Starlink’in resmi sitesinde şu an Türkiye için 2024 tarihi veriliyor ancak bu kesin değil. Yılın başında yaşadığımız depremler sonrasında oluşan iletişim sorunlarına karşı Yale Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Emin Adin Twitter’da Elon Musk’ı etiketleyerek, “Türkiye ve komşu ülkeleri büyük bir deprem vurdu. Ciddi iletişim eksiklikleri yaşanıyor. Starlink uydularınız için yardım etme şansınız var mı?” yazmıştı. Musk bu paylaşıma kayıtsız kalmamış ve “Starlink henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadı. Onaylanır onaylanmaz gönderebiliriz” şeklinde yanıt vermişti. Sistemin Türkiye’de açılması için resmi onay gerekiyor, bunun ne zaman olacağı ise maalesef henüz bilinmiyor. Yüksek maliyet nedeniyle Türkiye’de normal kullanıcılar özelinde pek şansı olmayan sistem, yine de Türkiye’ye gelmesi halinde bazı şirketlerin hayatını oldukça kolaylaştırabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sistem geçtiğimiz hafta daha farklı bir konuyla gündeme gelmişti. Aktarıldığı kadarıyla Starlink uyduları 1 Aralık 2022 ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki altı aylık dönemde 25 bin kadar çarpışmadan kaçınma manevrası yapmak zorunda kaldı. Bu değer Starlink uyduları özelinde her gün ortalama 137 manevra gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Şirketin Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) sunduğu rapora göreyse, uydular 2019 yılında yörüngeye fırlatmaya başladığından bu yana toplam 50 bin kadar çarpışmadan kaçınma manevrası yapmış durumda. Genelde kullanım süresi sona eren uydulardan oluşan uzay çöpleri ve yörüngedeki diğer uydular / araçlar nedeniyle yapılan bu manevralar, ileride daha sık hale gelecek ve bu bir süre sonra konumlandırmada ciddi zorluklar ve riskler oluşturacak. Uzaydan internet sunmak adına SpaceX yanında Amazon da çalışıyor, yörünge gittikçe kalabalıklaşıyor.

SpaceX Starlink gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin konsept elektrikli otomobili