reklamı kapat

POPÜLER

OpenAI CEO Sam Altman LOG Tasarım

CEO Sam Altman: ChatGPT için Avrupa kapısı kapanabilir

 - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 11:10

OpenAI CEO’su Sam Altman, kısa süre önce geliştirdikleri ChatGPT özelinde dikkat çeken bir Avrupa açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği şu an yapay zekâ sistemleri için ciddi bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Alanın denetlenmesi gerektiğini düşünen ve bunda kötüye kullanımlar düşünüldüğü zaman sonuna kadar haklı olan AB, bu konuda OpenAI’ın aşamayacağı engeller ortaya çıkarabilir. Bunun elbette farkında olan OpenAI CEO’su Sam Altman, University College London’da düzenlenen bir panele katıldı ve burada uygulanması kendileri için imkânsız düzenlemeler gelmesi halinde ChatGPT’nin Avrupa’dan çekilebileceğini söyledi. Yeni kurallar hakkında, “Uyabilirsek uyacağız, uyamazsak faaliyetlerimizi durduracağız… Deneyeceğiz ancak bazı teknik sınırlar var…” diyen Altman, gelecek için şimdiden uyarısını yapmış oldu. Avrupa gezisi kapsamında çok sayıda lider ile bir araya gelen ve üretken yapay zekanın ortadan kaldıracağı işler konusundaki endişeleri dinleyen Altman, spesifik olarak bu konuda “Elbette istihdam üzerinde bir etkisi olacak” dedi ve ekledi: “Bence bu durum endüstri ve hükümetler arasında bir ortaklık gerektirecek ama en çok da hükümetlerin harekete geçmesini gerektirecek.” Bildiğimiz ve duyduğumuz kadarıyla ChatGPT nedeniyle işini kaybeden kişiler devamlı olarak artıyor, diğer yapay zekâ sistemleri de milyonlarca sektörü tehdit ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sam Altman, daha önce de ses getiren açıklamalar ile gündeme gelmişti. Örneğin Altman geçtiğimiz ay ABC News ile bir röportaj gerçekleştirdi. CEO, bu röportaj kapsamında öğrendiğimiz kadarıyla yapay zekâ teknolojisinin toplumu yeniden şekillendireceğini düşünüyor, bazı “gerçek tehlikeler” ile birlikte geldiğini kabul ediyor ancak aynı zamanda hayatlarımızı büyük ölçüde iyileştirmek için “insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük teknoloji” olabileceğine de inanıyor. Sam Altman, gelinen son nokta özelinde bazı konularda endişe duyduklarını belirterek “dikkatli olmalıyız” diyor ve “bence insanlar bizim de bundan biraz endişe duyduğumuz için memnun olmalılar” açıklamasında bulunuyor. Sistemi potansiyel tehlikelere karşı olarak denetleyerek geliştirmeye çalıştıklarını ve bu konuda belirli kurumlarla ortaklaşa çalıştıklarını aktaran Altman, kurdukları sistemin ya da başka bir deyişle oluşturdukları modellerin büyük ölçekli dezenformasyon süreçleri için kullanılabileceğinden özellikle endişe duyduğunu belirtiyor.

“Artık çok iyi şekilde kodu yazabildikleri için bu modeller siber saldırılar için kullanılabilir” açıklamasını da yapan Altman, yakın gelecekte ChatGPT benzeri sistemler yüzünden çok sayıda insanın işinden olacağını da net olarak kabul ediyor. CEO buna rağmen insanların ChatGPT’ye yerlerini alacak bir sistem olarak değil, daha çok bir araç olarak bakmalarını istiyor. “İnsan yaratıcılığı sınırsızdır ve her zaman yapacak yeni şeyler ve işler buluruz.” diyen Altman, ürettikleri sistemlerin bazı işleri öldürebileceğini kabul etmesi yanında “çok daha iyi işlerin kapısını açabileceğini” de düşünüyor. Bu konuda “yapay zekâ teknolojileri sayesinde insanlar gelecekte sadece yaratıcıklarını gerçekten kullanabilecekleri, daha çok keyif alabilecekleri işlerde çalışmaya başlayabilir” görüşü bulunuyor.

ChatGPT merkezli açıklamalar yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın