reklamı kapat

POPÜLER

Google kanser

Google, kanser tespiti için güzel bir sistem geliştiriyor

Google, doktorların kanseri tespit etmesine yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir mikroskop geliştiriyor.

Google, bugün ABD Savunma Bakanlığı ile birlikte geliştirdiği “Augmented Reality Microscope” (ARM) sistemi ile gündemde yer alıyor. Aktarıldığı kadarıyla bu sistem kanser hücrelerinin veya patojenlerin varlığını tespit etmeyi kolaylaştırıyor, bu da kanserin erken teşhisi için çok önemli ve hayati görünüyor. Hastanelerde ve kliniklerde bulunan standart ışık mikroskoplarına uyarlanabilir yapıda olduğu aktarılan sistemin şu an 13 farklı prototipi bulunuyor, bunların henüz gerçek bir teşhiste kullanılmadığı belirtiliyor. ARM donanımlı mikroskopların her biri benzersiz değerlendirme hedefine göre ayarlanmış metin, ok, kontrast farkı, ısı haritası ve animasyonlar dahil olmak üzere çeşitli görsel geri bildirimler sağlayabiliyor, böylelikle zararlı hücreler rahatlıkla seçilebiliyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın desteğiyle ilk olarak orduda kullanıma alınacak ARM sistemi, 90 ila 100 bin dolarlık bir maliyet oluşturuyor yani kolay kolay geniş çaplı kullanıma girebilecek gibi durmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu konuda bundan önce gündeme gelen isim yazılım devi Microsoft olmuştu. Firma geçtiğimiz ay öğrendiğimiz kadarıyla kanserle mücadele için çok büyük bir görüntü tabanlı yapay zeka modeli oluşturmayı düşünüyor. Firmanın bu yapay zeka modelini farklı kanser türlerine ait dört milyondan fazla teşhis görüntüsü ile eğiteceği aktarılırken, şirket kanser tanımlamaya yönelik dünyanın en büyük görüntü tabanlı yapay zeka modelini oluşturmak için dijital patoloji sağlayıcısı Paige ile iş birliği kuruyor. Aktarıldığı kadarıyla oluşturulan yapay zeka modeli hem yaygın kanserleri hem de teşhis edilmesi zor olan nadir kanserleri belirleyebilecek, bu sayede doktorlar erken teşhis adımları sürecin başında atarak binlerce hayatı kurtarabilecek. Konu hakkında bir açıklama yapan Paige Teknoloji Kıdemli Başkan Yardımcısı Razik Yousfi, “Bu modelin geliştirilmesiyle kanserden etkilenen milyonlarca insanın hayatını iyileştireceğiz” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Anthropic, Google, Microsoft ile OpenAI bir araya gelmiş ve yapay zeka güvenliği ile fazlası için Frontier Model Forum doğmuştu. Alanda çalışan dört dev, hayata geçirdikleri oluşum ile öncü yapay zeka modellerinin güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamaya odaklanıyordu. Oluşumun temel hedefleri arasında şu da yer alıyordu: İklim değişikliğinin azaltılması, kanserin erken teşhisi ve önlenmesi ile siber tehditlerle mücadele gibi toplumun en büyük zorluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek uygulamalar geliştirmek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Microsoft ve kanser adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli