reklamı kapat

POPÜLER

2023 Ford Mustang
yeni Ford Mustang

2023 Ford Mustang; geleneklere bağlı son jenerasyon karşınızda

 - Güncelleme: 15 Eylül 2022 10:37

Detroit Otomobil Fuarı’nın merakla beklenenlerinden 2023 Ford Mustang, ilk detaylarıyla meraklılarının karşısında.

Gerek marka gerekse model bazında elektrik odağında gerçekleşen dönüşümlere şahit olduğumuz son dönemler, bazı köklü geleneklere vedaları da beraberinde getiriyor. Artık bizler için alışkanlık haline gelmiş model/motor kombinasyonları, denize açılmış bir teknenin ağır ağır görüş alanımızdan çıkması gibi yok oluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde kapılarını açan Detroit Otomobil Fuarı’ndaki podyumlarda da artık türünün son örneği diyebileceğimiz bazı gelişmeler meraklılarını bekliyor olacak. Saatler önce tanıtımı gerçekleştirilen 2023 Ford Mustang ise, “O gün bugün değil!” diyerek akıllara Aragorn’u getirmekle birlikte bir süre daha geleneklere bağlılığını sürdürecek. 60 yıla yaklaşan macerasında yedinci nesile geçiş yapan efsane, sekiz silindir motorla yola devam ederken, şimdilik elektrik ibaresi taşımayan ürün gamıyla bazılarını memnun edecek gibi.

yeni Ford Mustang

2023 Ford Mustang için teknik veriler henüz açıklanmadı

Tanıtım öncesinde sızan görselleri üzerinden tasarım dinamiklerindeki ilk değerlendirmeleri gece geç saatlerde sizlerle paylaşmıştık. Sızıntıları yanıltmayan resmi görsellere baktığımızda araçların ön bölümlerinde, önceki nesile göre kolaylıkla ayırt edilecek değişimler yapıldığını görüyoruz. Ana ışıklandırma grubu ve kaput gibi temel parçalarla birlikte tamponlarda da farklılıklar öne çıkıyor. Üç parçalı gelen gündüz farlarının yanında ızgarada kullanılan üç bölmeli tasarım da eski modellerin genlerini günümüze taşıyor. Yeni Mustang’in genel hatlarında ise biraz daha sadelik hakim. Köşeli yaklaşımdan ziyade daha oval ve rafine bir yapı söz konusu. Önde de arkada da hissedilen bu değişimler içerisinde, kaput, ve tamponların da GT versiyonunda farklılık gösterdiğini detaylı gözler kolaylıkla ayırt edebilir.

Motor tarafına geçtiğimizde ise şu anda elimizde sadece kullanılacak ünitelerin olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Mustang’in kalıplaşan karakterini oluşturan sekiz silindirli makine, arkadan itiş ve manuel şanzıman kombinasyonu yeni nesilde de tercih edilebilir olacak. 2,3 litrelik EcoBoost motor da varlığını sürdürürken, Ford’un bu ünitede özellikle ciddi yenilikler olduğunu vurgulaması dikkat çekti. Şimdilik 5.0 litrelik V8’de olduğu gibi herhangi bir teknik verisi paylaşılmayan EcoBoost’ta bir hibrit dokunuş görme ihtimalimiz de var. Şanzıman tarafında 6 kademeli manuel dışında 10 ileri otomatik de kendisine yer bulacak. Uzun süredir dört tekerlekten çekişli bir versiyonun gelebileceği konuşulsa da, resmi tanıtımda böyle bir adımla ilgili mesaj verilmediğini özellikle belirtebiliriz.

Altyapı olarak bakıldığında ise yeni ürün gamının bir önceki nesil ile aynı platform üzerine inşa edildiğini görüyoruz. Burada yeni platformdan ziyade Ford’un daha işlevsel noktalara yatırım yapmayı tercih ettiği tablo söz konusu. Mustang’in ön bölümünde MacPherson, arka tarafında da tam bağımsız süspansiyon kombinasyonu yola devam ediyor. Buradaki yapı aynı kalsa da, yeni nesille birlikte yaylarda farklılıklar göze çarpacak. Sınırlı kaymalı diferansiyel kilidinde Torsen tipi kullanılırken, elektronik el freninin olduğu versiyonlarda drifte olanak sağlayan özel “Drift Freni” özelliği ilk kez karşımıza çıkacak.


Kokpit ise bizce yedinci jenerasyonu bir katman yukarıda değerlendirebileceğimiz en önemli nokta. Artırılan malzeme kalitesinin yanında Mustang’i artık Avrupalı rakipleriyle kıyaslayabileceğimiz seviyeye getiren bir kabinle karşı karşıyayız. Kalitenin yanında teknolojik olarak da kullanıcılarını artık daha modern hissettirecek olan konsolda 12,4 inçlik sürücü ve 13,2 inçlik multimedya panellik bir kombinasyon karşılıyor. Geliştirilen son nesil yazılım ve arayüz de, Ford’un özellikle altını çizdiği deneyim yenilikleri arasında. Tüm bu teknolojik gelişmelerin yanında mekanik bir el freninin korunması da, sürücü tarafını mutlu edecek yerinde bir tercih olmuş. Önümüzdeki yıl içerisinde yollara çıkmaya başlayacak olan yeni Mustang ailesinin teknik detayları için biraz daha beklememiz gerekecek.