reklamı kapat

POPÜLER

Apple LOG Tasarım

Apple’dan çalışanlarına üretken yapay zekâ yasağı

Bugün ortaya çıktığı kadarıyla teknoloji devi Apple, çalışanlarına bazı rakipleri gibi bir üretken yapay zekâ yasağı getirdi.

Apple, çalışanlarının iş için ChatGPT ya da Google Bard benzeri üretken yapay zekâ sistemlerini kullanmasını istemiyor. Bunun için bir şirket içi uyarı yayınlayan ve sürece yasak getiren teknoloji devi, bu sistemlerin girilenler için eğitildiğini belirtiyor ve bu bağlamda rakipleri gibi gizli şirket verilerinin / kodlarının başkasına gönderilmesini istemiyor. Apple aktarıldığı kadarıyla çalışanlarının Microsoft imzalı GitHub’un Copilot sistemini kullanmasını da yasaklamış durumda. Bu konuda ilk adımı atan isim yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple değildi. Bazı veri paylaşımlarını görünce sürece el koyan Samsung, bir adım atarak çalışanların ChatGPT’ye erişimini kapatmamış ancak ciddi şekilde kısıtlamıştı. Sızıntıları öğrendikten sonra firma her çalışanın ChatGPT’ye erişimini 1024 bayt ile sınırlayan bir “acil durum önlemi” alarak hasarı kontrol altına almaya çalışmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Daha sonra gelen bilgilere göreyse Samsung süreci bir adım daha ileriye taşıyarak çalışanlarının ChatGPT ve Google Bard gibi sohbet botlarını kullanmasını yasakladı. Samsung, aktarıldığı kadarıyla ChatGPT ve Google Bard gibi yapay zekâ hizmetlerinin kullanıcı verilerini nasıl sakladığı konusunda oldukça endişeli. Şirket ayrıca, “YZ” platformlarına verilen bilgilerin harici sunucularda depolandığını, bunun verilerin geri alınması ile silinmesini zorlaştırdığını ve hassas verilerin diğer kullanıcılara gitme riskinin çok büyük olduğunu belirtti.  Samsung çalışanlarına yaptığı açıklamada, “ChatGPT gibi üretken yapay zekâ platformlarına olan ilgi şirket içinde ve dışında giderek artıyor” dedi ve ekledi: “Bu ilgi platformların kullanışlılığı ve verimliliğine odaklanıyor ancak üretken yapay zekanın sunduğu güvenlik riskleri konusunda da artan endişeler var.”

Apple adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması