reklamı kapat

POPÜLER

Kahve

İlginç araştırma; kahve obezite savaşçısı olabilir mi?

Kahveye dair o kadar çok söylendi ki neye inanacağımızı şaşırdık. Ancak bilim insanlarının yeni yaptığı bir araştırmaya göre, kahve bazı hastalıklarla savaşıyor.

Kahvenin olumlu etkilerinden ziyade genellikle olumsuz etkilerinden bahsediliyor. Yeni araştırmalara göre bilim insanları kahvenin kaliteli çekirdek ve doğru demlenme ortamları sağlandığında “prostat kanseri, alzheimer ve kalp ritim bozuklukları” gibi hastalıkların gelişmesini yavaşlattığı gözlemledi. Yani adeta kahve bu hastalık yapan hücrelerle savaşıyor. Bunun yanında yeni bulgulara göre bilim insanları kahvenin obezite ile mücadele sürecinde etkili bir silah olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni ise, vücudumuzda bulunan iki yağ türünden birisini yakıyor olması. Vücudumuzda iki tür yağ bulunuyor, bunlar beyaz ve kahverengi yağlar olarak adlandırılıyor. Beyaz yağ kalorileri depolayan bir yağ iken, kahverengi yağ ise bu yağların yakılmasını sağlayarak ısı üretiyor. Beyaz yağların bir insanda fazla olması obeziteye neden olurken, kahverengi yağın vücutta fazla bulunması zayıf kalmayı sağlıyor. Bilim insanları da tam bu noktada, obezite olan kişilerde beyaz yağların azaltılıp, kahverengi yağların oranını artırmayı hedefliyor. Kahve ise bu noktada kilit madde olarak karşımıza çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kahve etkisinin araştırılması lazım ama sonuçlar olumlu seyrediyor

İngiltere Nottingham Üniversitesindeki araştırmacılar, insanların vücudunda depolanan yağların nasıl kontrol edileceğini hala bulmaya çalışıyor. Zira, kahverengi yağları harekete geçirmek için halihazırda bulunmuş bir yöntem bulunmuyor. Ancak araştırmacılar kahvenin bu noktada önemli bir değişken olduğunu düşünüyor. Burada kahvenin içinde bulunan kafein maddesinin laboratuvar ortamında kök hücrelerle birlikte test edilmesi fikri ortaya çıkıyor. Testler sonucunda belirli dozajların etkili olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, şu an insanlar üzerinde de aynı etkiyi gösterip göstermeyeceğini merak ediyor.

İlk çalışmalar sonucunda insanlar üzerinde de kafeinin kahverengi yağları harekete geçirdiği sonucuna ulaşıldığı açıklanıyor. Ancak buna kahvenin kafein oranı, sıcaklığı ya da kahvenin içindeki başka bileşenler mi neden oluyor hala tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Konuya dair araştırmacılardan Prof. Michael Symonds, “Bu, insanlarda bir fincan kahve gibi bir şeyin kahverengi yağ fonksiyonlarımızı doğrudan etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmadır” diyor. “Sonuçlarımızın potansiyel sonuçları oldukça büyük, çünkü obezite toplum için önemli bir sağlık sorunudur.” diyor.

İlginizi çekebilir

Kolombiya’dan daha iyi kahve için geliştirilen ilginç ürün