reklamı kapat

POPÜLER

spectre

Microsoft açıkladı: Spectre güvenlik açığı sonrası hangi bilgisayarlar yavaşlayacak?

Ay başında patlak veren Meltdown ve Spectre isimli iki işlemci açığından sonra üreticiler hızlı güncellemelerle kullanıcıları korumaya çalışıyor. Peki hangi cihazların performansı düşecek? Microsoft açıkladı.

İşlemci açığı krizi, son dönemde teknoloji dünyasının karşı karşıya kaldığı en büyük güvenlik açığı krizlerinden birini oluşturuyor. Meltdown ve Spectre olarak isimlendirilen iki açıkla ilgili daha önce detaylı bir yazı yazmıştık. Intel, AMD, ARM işlemcilerini etkileyen açık mobilden PC’ye hemen her cihazı savunmasız bırakıyor. Bu sebeple üreticiler hızlı bir şekilde güncellemeleri kullanıcılarla buluşturmaya çalışıyor. Ancak daha önce de yazdığımız gibi, bu güncellemelerin bedeli bazı kullanıcılar için ağır olacak. Zira söz konusu açıkları kapatmak demeyelim ancak cihazları daha korunaklı hale getirmek için yayınlanan güncellemeler sonucu ciddi bir performans düşüşü bekleniyor. Microsoft, hangi Windows cihazların performanslarının düşeceğini açıkladı.

Windows işletim sistemli hangi PC’ler yavaşlayacak?

Microsoft, dün yayınladığı blog postunda hangi PC’lerdeki yavaşlamanın fark edileceğini gözler önüne seriyor.

• 2016 dönemi çıkan ve Skylake, Kabylake ya da daha yeni bir CPU’ya sahip Windows 10‘lu bilgisayarlarda pek çok kullanıcının fark etmeyeceği bir yavaşlama gerçekleşecek.

• 2015 dönemi Haswell ya da daha eski CPU’ya sahip Windows 10‘lu cihazı bulunan kullanıcıların bir kısmı için güncelleme daha “yorucu” olacak. Sistemdeki performans düşüşü fark edilebilir boyuttta.

Windows 8 ve Windows 7 kullanıcıları 2015 dönemi PC’lerinde Haswell ya da daha eski bir CPU’ya sahipse sistemde yaşanan performans düşüşünü çoğu kullanıcı fark edecek. Ciddi bir etki söz konusu.

Özetlemek gerekirse 2015 ve öncesi cihazlara sahip, yeni nesil işlemcisi bulunmayan kullanıcıların işlemci açığı krizi sonrası canı çok sıkılacak gibi görünüyor. Ancak verilerinizi korumak için de güncelleme önem taşıyor. Açıklanan güncellemelere buradan ulaşabilirsiniz. Yayınlanan blog yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.