reklamı kapat

POPÜLER

Rusya

Rusya kendi uydusunu patlattı, büyük bir tehlike oluşturdu

Rusya bugün uzay konusunda şaşırtan bir gelişme ile gündeme geldi. Ülke deneme için kendi uydusunu patlattı, büyük bir tehlike oluşturdu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı (United States Department of State), bu gelişmeyi resmi bir açıklama ile duyurdu. Ülkenin bu uydu savunması temelindeki (ASAT) test odaklı vuruşu karadan gönderilen bir roket / füze ile gerçekleştirdiği aktarılıyor. Ülke bu konuda hedefine ulaştı ancak sonuç kötü oldu.

Sonuç kötü oldu çünkü bu patlama sonrasında yörüngeye (Yeterince uzay çöpü yokmuş gibi) tam 1.500 farklı takip edilebilir parçanın saçıldığı aktarılıyor. Burada en korkutucu olan ise takip edilemeyen ve inanılmaz yüksek hızda dönen ufak parçalar oluyor.

Bu ufak parçalar söylendiği kadarıyla yörüngedeki diğer uydular ve ISS için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bu konuya oldukça kızgın olduklarını aktaran NASA yetkilisi, bu “sorumsuz” hamlenin sadece kendi astronotlarını değil, Rusya’nın kendi kozmonotlarını da riske attığını belirtiyor. Uydu karşıtı roket / füze denemesi büyük tepki çekiyor.

Kaynaklara göre oluşan enkaz parçalarının Uluslararası Uzay İstasyonu’nu tehdit etmesi nedeniyle astronotlar / kozmonotlar kapsüllere sığınmak zorunda kaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rusya hamlesinden hemen önce benzer bir konu gündeme gelmişti

Uluslararası Uzay İstasyonu / ISS için kısa süre önce NASA tarafından bir yörünge değişikliği yapıldı. 23 yıldır uzayda yer alan Uzay İstasyonu, sürekli olarak uzay çöplerinin çarpma riski altında bulunuyor.

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu için şimdiye kadar 30 farklı yörünge değişikliği yaptığı aktarılıyor. Bunların üç tanesinin 2020 içerisinde yapıldığı, sonuncunun ise Çin tarafından patlatılan Fengyun-1C uydusunun saçılan parçalarından kaçınılmak için gerçekleştirildiği aktarıldı.

Bu işlemin Russian Progress uzay aracının motorlarıyla yapılan ateşleme ile gerçekleştirildiği NASA’nın verildiği bilgiler arasında yer alıyor. Yörünge değişikliği için uzay aracındaki motorların 6 dakika boyunca açık kaldığı da sınırlı sayıdaki verilerden oluyor.

Uzay çöpleri özellikle son yıllarda büyük sorun olmuş durumda. Bunu çözmek adına çalışmalar sürüyor ancak Dünya yörüngesi kullanılmayan, parçalarına ayrılan uzay çöpleriyle kaynıyor. ISS’in her uzay çöpünden kaçamadığını da belirtelim. Bazı parçalar istasyona önemli zararlar verebiliyor.

İlginizi Çekebilir

OPPO’dan dikkat çeken konsept telefon