reklamı kapat

POPÜLER

Uzaya gizlice çıkartılan en ilginç obje: Humanity Star

Amerika merkezli özel uzay şirketi Rocket Lab, hatırlarsınız geçtiğimiz günlerde önemli bir başarıya imza atmış ve Electron roketini ilk defa yörüngeye çıkartmıştı. Bu özel yolculuk sırasında uzaya çok ilginç bir objenin de götürüldüğü ortaya çıktı.

Rocket Lab, “Still Testing” isimini verdiği son denemede Electron roket modelini alçak dünya yörüngesine çıkartmayı başardı. Bu deneme kapsamında boş gitmeyen ve üç tane ufak uyduyu yörüngeye bırakan roket, görünüşe bakılırsa bunların arasına bir de Humanity Star’ı eklemiş. Şirket CEO’su Peter Beck tarafından yapıldığı belirtilen Humanity Star, oldukça büyük bir karbon fiber küre. Dışı güneş ışığını yansıtacak 65 farklı panel ile kaplanan bu “insanlık yıldızı”, tahmin edilenin aksine bilimsel bir işleve sahip değil. Şu an yörüngede dönen ancak yaklaşık 9 ay sonra atmosfere girerek yok olacak obje, söylendiği kadarıyla çıplak gözle görülebilecek kadar parlak. Gece gökyüzündeki en parlak şey olarak tanıtılan Humanity Star, turu sırasında dünyanın her yerinden görülebilecek. Konumu buradan takip edilebilen yapay yıldız, tüm insanlık tarafından paylaşılan ortak bir deneyim olarak tanıtılıyor. Şirket bu yapay yıldız ile insanların yaşamları, eylemleri ve insanlık için neyin önemli olduğu hakkında farklı düşünmesini amaçlıyor. Yıldız, insanların örneğin küresel ısınma gibi konularda bir araya gelerek çözümler üretmesi için bir ilham kaynağı gibi görülüyor.

Rocket Lab Electron Humanity Star

Rocket Lab, Electron ile özel uzay pazarının önemli bir oyunucusu olmak istiyor

SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9‘dan çok daha ufak olan ve sadece 220 kg kargo taşıma kapasitesi bulunan roket, buna rağmen kalkış maliyetiyle büyük gelecek vadediyor. Her kalkışının sadece 4.9 milyon dolar tuttuğu belirtilen Electron, bu açıdan şirketlerin ufak yükleri için harika görünüyor. Roketin bu düşük kalkış fiyatı ucuza üretilebilen Rutherford motorlarından geliyor. Birçok üç boyutlu parçadan hazırlanan bu motorlar, yüksek verim sunabiliyor. Şirketin kendi Yeni Zelanda merkezinde geliştirilmeye devam eden roket, dikkatleri üzerine çekiyor.