reklamı kapat

POPÜLER

Çin uzay istasyonu

Çin uzay istasyonu daha da büyük hale getirilecek

Uzun zamandır gündemde olan ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu gibi Çin uzay istasyonu, daha büyük hale gelecek.

Tiangong adı verilen Çin uzay istasyonu uzun zamandır gündemde ve geçtiğimiz yılın sonunda ilk planlar doğrultusunda tamamlandı. Ancak ülke burada durmak istemiyor. Çin’in uzay çalışmaları için çok önemli olan Tiangong, yeni gelen bilgilere göre önümüzdeki dönemde daha büyük hale getirilecek. Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi (CMSEO), Çin Ulusal Müzesi’ndeki bir etkinlik sırasında Tiangong Uzay İstasyonu’na eklenecek yeni bir modül için fırlatma planlarını açıkladı. CMSA’ya göre istasyona eklenecek yeni modül, ana modül Tianhe gibi birden fazla kenetlenme bölümüne sahip olacak, bu da uzay istasyonunun aynı anda daha fazla uzay aracı barındırmasına olanak tanıyacak. Bu istasyonu ileride turistlere açması da beklenen Çin, istasyonu yeni öğrendiğimiz kadarıyla sadece Çinli taykonotlara da özel bırakmayacak. “Uzay istasyonumuza göndereceğimiz ve birlikte bilimsel deneyler yapacağımız uluslararası astronotları seçmeye başlamak üzereyiz. ” açıklamasını yapan ülke, burada ISS’in izinden gidiyor ve bu elbette bilim dünyası için çok mantıklı görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çin bundan önce SpaceX Starlink’e yönelik olarak bir plan ile gündeme gelmişti. Araştırmacılar, Çin’in dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara uzaydan internet hizmeti sağlamak ve Elon Musk’ın Starlink’ini bir seviyeye kadar bastırmak için alçak dünya yörüngesinde devasa bir uydu ağı kurmayı planladığını belirtiyor. Bunun için alçak dünya yörüngesine kısa sürede tam 13 bin uydu göndermek istediği aktarılan Çin, verilen bilgilere göre şu an ‘GW’ kod adıyla geçen proje kapsamında rakip ağları (Amazon da uzaydan internet istemi kuruyor) gözetleyebilecek ve göndereceği uyduları Starlink karşıtı görevler yürütmek için kullanılabilecek.

Araştırmacılar Starlink’in yörüngeye 40 bin uydu yerleştirmeyi hedeflediğini ve bu sayının Çin’in gözetleme ve savunma kapasitesinin üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olduğunu söylüyor. İşte bu yüzden erken davranmak isteyen Çin, bu alçak dünya yörüngesine kendi yerleştireceği uydular ile ihtiyaç olduğunda Starlink’in bağlantılarını bozabilir ve bu uyduları tüm dünyayı daha rahat ve detaylı şekilde gözetlemek adına kullanabilir. Alçak dünya yörüngesine 13 bin uyduyu çok sayıda görev ile kendi başına götürebilecek kapasitede olan Çin, artık kendi uzay istasyonuna da sahip bir ülke konumunda.

Çin uzay istasyonu yanında bu da ilginizi çekebilir: Çok ses getiren yarı insansı robot Ameca