reklamı kapat

POPÜLER

otomotiv ihracatı

Ford Otosan imzalı sürdürülebilirlik projesiyle 80 bin ton atık dönüşecek

 - Güncelleme: 28 Ocak 2022 15:40

Sürdürülebilirlik kapsamında Recube adını verdiği projeyle karşımıza çıkan Ford Otosan, ortaya koyduğu rakamlarla gelecek vadediyor.

Elektrik dönüşümüyle birlikte güç ünitesi bazında çok daha çevreci çözümler sunmaya hazırlanan otomobil üreticileri, etkiyi artırabilmek adına bunu operasyonel faaliyetlerin dahil olduğu yanal alanlarla destekliyor. Kullanım sonrasında ömrünü tamamlamış ürünlerin geri dönüşüm aşamalarına alınarak tekrar bir ürünün parçası haline getirmek de bunun önemli bir parçası. Türkiye’deki otomotiv sanayiinin önemli temsilcilerinden olan Ford Otosan da, elektrifikasyon yolculuğuna eşlik edecek ve verimliliği artıracak pek çok proje üretiyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yeni bir projenin duyurusunu gerçekleştiren marka, ReCube Projesi ile geri dönüşüm plastikten batarya kutusu üretiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ford Otosan Recube projesinden satırbaşları

Ford Otosan bünyesinde gerçekleştirilen ReCube geri dönüştür, yeniden kullan ve atığı azalt prensiplerini temel alarak, çevresel etkisi düşük ürün tasarımı gerçekleştirmeyi ve ürün kullanım ömürlerini artırmayı amaçlıyor. ReCube ile İlk adımda geri dönüşümlü malzemeden fan davlumbazı üreten ekip, bir sonraki adımda hafif ticari araçlar için geri dönüşüm plastikten batarya kutusu üretti. Ford Otosan, ReCube ile plastik toplanma ve ayrıştırma süreçlerinin katma değerini artırırken değer kazanan atık plastiklerin çöp sahasına gönderilmesi veya yakılması yerine yeniden üretim süreçlerine katılmasını hedefliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geri dönüşüm plastikten hafif ticari araçlarda kullanılan batarya kutusu çalışmasının neticesinde, yüzde 50 oranında geri dönüşüm plastik kullanılarak 36 ton atığın ürüne dönüştürüldüğü bilgisi paylaşılıyor. Ford Otosan ReCube ile ürettiği geri dönüşüm plastikten batarya kutusu sayesinde, yıllık karbon ayak izini 82 ton (yaklaşık 3905 ağacın bir yıldaki karbon yakalamasına denk) azaltmış durumda. ReCube ile elde edilen kazanımlar bu kadarla da sınırlı değil. Projede, yurt dışından alınan plastik kompozit yerine yurt içi kaynaklardan föy dosya kağıtlarının üretimi esnasında oluşan atık karışım kullanılarak çevresel etkisi daha düşük ve maliyet olarak yüzde 7 daha uygun fiyatlı ürün geliştiriliyor. Bu iyileştirme ile aynı zamanda toplamda 20 bin avro kâr elde edilirken yapılan malzeme değişikliği sayesinde de ham maddede yurt dışına bağımlılık azalıyor.