Yapılan resmi bir paylaşım ile öğrendiğimiz kadarıyla Google araştırmacıları mevcut ANC kulaklıklar ile nabız ölçebiliyor.
Günümüzde nabız ölçebilen çok sayıda cihaz bulunuyor ve bunların büyük bölümü bu işlemci Photoplethysmography (PPG) sistemiyle gerçekleştiriyor. Bu ışık temelli sistem kan aktivitesine bakıyor, Google araştırmacılarının yeni geliştirdiği sistem ise satışta olan mevcut ANC kulaklıklar üzerinden Audioplethysmography (APG) tekniğini devreye alıyor. Aktarıldığı kadarıyla bu sistem ile nabız direkt olarak ultrason üzerinden ölçülüyor. Açıklamaya göre bu teknoloji, ultrason sinyalinin kulak kanalının içine gönderilmesi ve ANC’nin çalışması için kullanılan mikrofonun kullanılması ile beraber, kan pompalandıkça cilt yüzeyinde meydana gelen bozulmaların tespit edilmesini temele alıyor. Bu nabız ölçme altyapısını bir kulaklığa yazılım güncellemesi yaparak getirebilen Google araştırmacıları, sistemi genel kullanıma açmaya ise henüz hazır değiller.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google, sağlık tarafında büyük çalışmalar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz aylarda “The Check Up” adı verilen bit sağlık hizmetleri etkinliği düzenleyen şirket, burada ultrason sonuç değerlendirmeleri, tıbbi dil modelleri ve kanser tedavileri ile alakalı yeni yapay zekâ teknolojilerinden önemli paylaşımlar yapmıştı.
Google, yeterli sayıda eğitimli uzmanın bulunmadığı bölgelerde ultrason cihazlarının kullanımında yapay zekânın çok önemli olduğunu düşünüyor.
Firma sonuçların direkt olarak yapay zekâ tarafından değerlendirilebileceğini aktarıyor ve bu sayede örneğin meme kanserinin erken teşhisi gibi konularda büyük fark yaraştırılacağına inanıyor.
Şirket bunu gerçeğe dönüştürmek ve yapay zekâ tabanlı ultrason değerlendirmelerini araştırmak için Kenya’daki kâr amacı gütmeyen Jacaranda Health ile ortaklık kurduklarını açıklıyor.
Şirket ayrıca Tayvan’daki Chang Gung Memorial Hastanesi ile birlikte çalışarak, gelişmemiş bölgelerde erişimin sınırlığı olduğu mamogramlara alternatif olarak yapay zekâ algoritmaları ile desteklenen ultrason sonuçları yoluyla meme kanserini nasıl tespit edebileceğini de araştırıyor.