reklamı kapat

POPÜLER

Google LOG Tasarım

Google, sağlık odaklı yapay zeka sistemiyle gerçek testlere başlamış

 - Güncelleme: 09 Temmuz 2023 15:20

İnternet devi Google, sağlık odaklı geliştirilen özel yapay zeka sistemiyle gerçek testlere başlamış durumda.

Google, şu an sadece ChatGPT rakibi Bard üzerinde çalışmıyor, firma aynı zamanda sağlık tarafında da büyük adımlar atıyor. Geçtiğimiz aylarda “The Check Up” adı verilen bit sağlık hizmetleri etkinliği düzenleyen Google, burada ultrason sonuç değerlendirmeleri, tıbbi dil modelleri ve kanser tedavileri ile alakalı yeni yapay zekâ teknolojilerinden önemli paylaşımlar yapmıştı. Google, yeterli sayıda eğitimli uzmanın bulunmadığı bölgelerde ultrason cihazlarının kullanımında yapay zekânın çok önemli olduğunu düşünüyor. Firma sonuçların direkt olarak yapay zekâ tarafından değerlendirilebileceğini aktarıyor ve bu sayede örneğin meme kanserinin erken teşhisi gibi konularda büyük fark yaraştırılacağına inanıyor. Şirket bunu gerçeğe dönüştürmek ve yapay zekâ tabanlı ultrason değerlendirmelerini araştırmak için Kenya’daki kâr amacı gütmeyen Jacaranda Health ile ortaklık kurduklarını açıklıyor. Şirket ayrıca Tayvan’daki Chang Gung Memorial Hastanesi ile birlikte çalışarak, gelişmemiş bölgelerde erişimin sınırlığı olduğu mamogramlara alternatif olarak yapay zekâ algoritmaları ile desteklenen ultrason sonuçları yoluyla meme kanserini nasıl tespit edebileceğini de araştırıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu taraftaki çalışmalar bu aralar yine gündemde çünkü firmanın Bard’a güç veren büyük dil modeli PaLM 2’nin Med-PaLM 2 versiyonunun sahaya çıkarıldığı aktarıldı. Sağlık alanında kullanılması için tasarlanan Med-PaLM 2, The Wall Street Journal’ın haberine göre nisan ayından bu yana Mayo Clinic ortaklığı üzerinden hastanelerde gerçek olarak kullanılıyormuş. Güncellenmiş modelinin özellikle doktorlara erişimin daha sınırlı olduğu ülkelerde faydalı olabileceğine inanan Google, sistemin halen mükemmel olmadığını söylüyor ve üzerinde testlerin devam edeceğini aktarılıyor. Ancak yine de sistemin bazı sağlık sorularında ve bilgilerde doğru yönlendirmeler ile açıklamalar yapabildiğini belirtiyor. Bu sistem elbette yakın zaman içerisinde doktorların yerini almayacak ancak gelecekte birçok temel konuda gelişmemiş bölgelerdeki insanlar yardımcı olabilecek. Kanser tedavisinde radyoterapinin planlanmasında yapay zekanın rolünü araştırmak için de Mayo Clinic ile ortaklık kuran Google, kapalı kapılar ardında çok önemli çalışmalar yapıyor, genel olarak yapay zekâ sistemleri geleceği şekillendirmeyi sürdürüyor.

Google ve sağlık odaklı yapay zeka adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması