reklamı kapat

POPÜLER

Huawei

Huawei ve ZTE gibi firmalar için ABD kapısına bir kilit daha vuruldu

ABD ambargosu altında bulunan Huawei, ABD’de istenmeyen firma olmaya devam ediyor. Bu açıdan yeni bir adım daha geldi.

Huawei, ABD’de halen ulusal güvenliğe risk olarak görülüyor. Bu konuda herkese açık paylaşılan somut kanıtlar yok ancak ABD’li yöneticiler Trump döneminde alınan bu karardan dönmek istemiyor.

Bu konu en son ABD’de başlayan bir temizlik operasyonu ile gündeme gelmişti. ABD’de aktif olarak kullanılan Huawei imzalı ağ ekipmanlarının temizlenmesi için bir fon oluşturulmuştu

Direkt olarak FCC tarafından yürütülen bu konuda 1,9 milyar dolarlık bir fon ayrıldı. Bu fon ile ABD’deki tüm firmaların kullandıkları Huawei’nin ağ çözümlerini değiştirmesi isteniyor.

Bu süreçte Huawei’yle beraber ZTE tarafından üretilen ağ ekipmanlarının güncellemesi de hedefleniyordu. Peki neden? Ülke bu ekipmanlar üzerinden Çin’e bilgi aktarıldığını iddia ediyor. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi bu konuda herkese açık bilgiler paylaşılmıyor.

Tam olarak bu süreçte bugün ciddi bir adım daha atıldı. ABD başkanı Joe Biden, bugün Secure Equipment Act merkezli bir yasaya imzasını attı. Yeni dönemde FCC, ulusal güvenliğe risk taşıyan hiçbir lisans başvurusunu kabul etmeyecek. Artık içerisinde hükümet fonu olmayan hiçbir iletişim / ağ sistemi konusunda FCC’den Huawei ya da ZTE gibi firmalara izin çıkmayacak.

Bu son adım ile “Huawei loophole” olarak aktarılan açığı kapattıklarını açıklayan FCC yetkilisi Brendan Carr, ülke ağlarında Huawei’nin ya da ZTE’nin hiçbir ürününü / donanımı görmek istemediklerini de söylüyor.

Bu yeni hamlenin Huawei’ye ya da ZTE’ye ağ donanımları dışında etki edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei üzerinden Honor da halen ambargo riski altında

Evet bu durum halen aktif olarak masada. Artık gerçek anlamda Huawei ile bir bağı kalmayan Honor, buna rağmen eski şirketi üzerinden hedef tahtasına konuyor. Biliyorsunuz Honor’un yeni ürünleri Android lisansına sahipler. Yani yeni cihazlarda Google servisleri ve hizmetleri ile Play Store uygulama marketi sorunsuz olarak çalışıyor.

Ancak bunu gerçek anlamda istemeyenler de bulunuyor. Geçtiğimiz ay ortaya çıktığı kadarıyla ABD’li bir grup siyasi, Honor’un Huawei’nin yer aldığı yasaklılar listesine alınmasını istiyor.

Çin devletine bağlı” şeklinde altı doldurulamayan görüşlerin olduğu şirket, bahsettiğimiz grup tarafından Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı‘na şikayet edilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı’nın ise bu şikayetlere nasıl cevap vereceği ise halen kesin değil. Çünkü geçtiğimiz hafta, yetkili kurumların halen Honor’u ambargo kapsamına alıp almama konusunda kararsız olduğu aktarıldı.

İlginizi Çekebilir

Panasonic’ten geleceğin otomobil HUD sistemi