Fatih Özmen ve Eren Özmen tarafından kurulan uzay şirketi Sierra Nevada Corporation altındaki Sierra Space önemli bir deneme yaptı.
Sierra Space, uzun zamandır LIFE adını verdiği uzay için şişirilebilir yapıda bir yaşam alanı üzerinde çalışıyor. LIFE geleneksel bir roketle fırlatılabilecek ve bağlandığı istasyonda şişirilerek bir yaşam alanı oluşturacak. Şirketin yol haritasındaki ilk ürün olan LIFE 1.0, aktarıldığı kadarıyla dört farklı astronotun rahatça uyuyabileceği ve bilim deneyleri ile egzersiz yapabileceği alana sahip. Üç katlı olduğu belirtilen LIFE 1.0 içinde aynı zamanda bir sağlık bölümü ve uzun süreli uzay görevlerinde astronotlar için taze ürünler yetiştirebilen Astro Garden sistemi de olacak. Büyük gelecek vadeden LIFE, bugün yine gündeme geldi çünkü test için karada şişirilerek patlatıldı. Deneme kapsamında tam olarak ne kadarlık bir basınca kadar dayanabileceği test edilen LIFE için, NASA desteğiyle yapılan test kapsamında elde edilen başarılı sonuç özelinde şu bilgi verildi: “Bu testteki tam ölçekli LIFE örneği tamamen patlamadan önce 77 psi basınca ulaştı. Bu NASA’nın önerdiği 60,8 psi basınç seviyesini ciddi şekilde aştı.” LIFE 1.0 yanında LIFE 2.0 ve LIFE 3.0 üzerinde de çalışan Sierra Space, özel uzay istasyonu yarışında ya da geleceğinde yer alacak en önemli firmalardan olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sierra Space bizim gündemimize ilk defa gelmiyor. Unutanlar için Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un özel uzay şirketi Blue Origin, geçtiğimiz yıl içinde Orbital Reef ile ses getirmişti. İlk duyurusu çok dikkat çeken özel uzay istasyonu Orbital Reef, tek olarak Blue Origin’in olmayacak, istasyon Sierra Space ortaklığında hayat bulacak. Bu uzay istasyonu adeta bir uzay oteli gibi olacak ve zengin misafirlerine unutamayacakları bir deneyim yaşatacak. Ancak süreç sadece bununla sınırlandırılmayacak. Firma sürece ticari olarak baktığından uzay istasyonunu bir “endüstriyel park” olarak planlıyor. Yani bu merkezde bilimsel araştırmalar da yapılabilecek. ISS kadar büyük olması beklenmeyen Blue Origin Orbital Reef, 10 kişiye aynı anda yaşam alanı sağlayacak ve yüksek ihtimalle 10 yıl içinde operasyonel hale gelecek.