reklamı kapat

POPÜLER

Turkcell akıllı küpe

Hayvancılıkta dijital dönüşüm: Turkcell “akıllı küpe”

Dijital dönüşüm projeleriyle gündeme gelen Turkcell şimdi yeni bir hayvancılık ürünü “akıllı küpe” ile karşımıza çıkıyor.

Dijital servisleriyle kullanıcılara kolaylık sağlayan Turkcell, Türk tarımına destek vermeye devam ediyor. Turkcell geçen yıl benzer bir projeye imza atarak Kurban Bayramı öncesi BiP üzerinden kurbanlıklarla ilgili sağlık durumu sorgulanabilen hizmeti kullanıma sokmuştu. Firma şimdi hayvancılık sektöründe oldukça önemli bir durum olan hayvanların izlenmesi ve kontrolüne çözüm sunuyor. Şirket, Türkiye’nin ilk NB-IoT (Dar Bant- Nesnelerin İnterneti) akıllı küpeleriyle büyükbaş hayvanların izlenmesi ve kontrolünün sağlanmasına olanak sağlıyor. Hayvanların bulundukları konum ve canlı olup olmadıklarını anlık olarak belirleyen proje, hayvanların verimli dönemlerini takip ederek, süt veriminin artmasını da sağlıyor. Şirket akıllı küpe projesiyle hedefini, Türkiye’de bulunan 17 milyon büyükbaş hayvanı izleyerek ürün verimliliğini yükseltmek olarak tanımlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Turkcell, hayvanlara 17 milyon akıllı küpe takmayı hedefliyor

Bu dikkat çeken proje dijital sağlık karnesi olarak da çözüm sunuyor. Hayvan yetiştiricileri hayvanlarının tüm sağlık bilgilerini dijital ortamdan takip ederek, bir sorun anında veteriner ile kolaylıka iletişim kurabiliyor. Böylelikle anında müdahale edilen hayvanların sorunları da kısa sürede çözüme kavuşuyor. Akıllı küpelerle hastalığın önlenmesi, erken tespiti ve hızla tedavisi ile salgına dönüşmesinin engellenmesi gibi çok kritik senaryolara da çözümler sunan Turkcell imzalı bu proje, oldukça güzel görünüyor.

Türkiye’de yasalar çerçevesinde, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar küpelenerek durumlarının izlenmesi hali hazırda sağlanıyor. Kayıt altına alınan bu hayvanların küpelenmesi sayesinde hayvanların durumu da kontrol altında olmuş oluyor. Akıllı küpe ile hayvanların konum bilgileri takip edilebildiği için herhangi bir kaybolma durumunun da önüne geçilmiş oluyor. Akıllı küpelerle tüketici sağlığı açısından da çok kritik değerde çözümler sunuluyor. Hayvanların hastalık durumlarında oluşturulacak sanal çitler vasıtasıyla farklı bölgelere taşınmasının önüne geçiliyor ve hastalığın salgına dönüşmesi engelleniyor. Bu sayede hastalıklı hayvanların satışı da engellenebiliyor.

İlginizi çekebilir

Kültür eti sektörüne yeni bir dokunuş: “Beyonde Meat”