reklamı kapat

POPÜLER

Yaşlandırma uygulaması FaceApp

Yaşlandırma uygulaması FaceApp güvenilir mi?

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yaşlandırma uygulaması FaceApp yer alıyor. Peki bu uygulama güvenilir mi?

FaceApp inanılmaz popüler hale gelmiş durumda. Halk arasında yaşlandırma uygulaması olarak ün salan uygulama, içerisindeki filtreler ile yaşınızı inanılmaz iyi şekilde değiştirebiliyor. Bunu yaparken yapay zekadan yararlanan uygulama, birçok işlemi telefonunuz içerisinde yapmıyor. Belirlenen fotoğrafları sunucularında işleyen ve cihazlara geri gönderen uygulama, burada birçok “güvenli değil” haberi ile gündeme geliyor. Bunun arkasında ilk olarak ortaya çıkan bir dedikodu yer alıyor. Söylendiği kadarıyla uygulama siz seçmeseniz bile telefonlardaki tüm fotoğraflara erişebiliyor. Ancak yapılan incelemeler üstünden bunun tamamen yanlış olduğunu belirtelim. Detaylar incelemeler bunun kesinlikle mümkün olmadığını gösteriyor. Bir diğer “güvenli değil” yorumu da sunuculardan geliyor. FaceApp’ın arkasındaki geliştirici firma St. Petersburg yani Rusya merkezli. Ancak fotoğrafların işlendiği sunucular ABD’de de yer alıyor. Firma burada birçok diğer sosyal medya firması gibi Amazon’un sunucularını kullanıyor. Elbette sunucuların Amerika’da olması verilerin Rusya’ya gitmesinden daha güvenli demiyoruz. Ancak süreci sadece “fotoğraflar Rusya’ya gidiyor” diye kısıtlandırmamak gerekiyor.

Tüm bunlar üstüne “güvenlik açısından” ilginç bir konu da ortaya çıktı. ABD’li Senatör Chuck Schumer, Rusya merkezli fotoğraf düzenleme uygulaması FaceApp için FBI ve FTC’nin soruşturma başlatması gerektiğini istedi. Bunun gerçek olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak ortada pek de soruşturma açılacak bir durum varmış gibi görünmüyor. Çünkü bu süreç yıllardır hayatımızda bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

FaceApp uygulamasının güvenli olup olmaması önemli mi?

Aslına bakarsınız bunun cevabı milyonlar için hayır. Facebook, Snapchat, Instagram ve Twitter gibi sosyal ağlar yıllardır fotoğraflarınızı işleyen ve belirleyen sistemler geliştiriyor / kullanıyor. Bu açıdan FaceApp üzerinden yapılan bu tartışmalar çok da anlamlı görünmüyor. Bazı kişiler uygulama için “biyometrik verilerinizi” topluyor diyor. Bu veriler özellikle Facebook’un elinde yıllardır bulunuyor. Bunları biz şimdi olduğu gibi yıllardır isteyerek veriyoruz. Fotoğraf üstüne yapılan etiketlemeler ve bağlı hesaplar üzerinden yapılan eşleştirmeler ile her türlü bilgimiz zaten sosyal medya devlerinin elinde bulunuyor. Yani firmaların elinde sadece fotoğrafınız yer almıyor.

Bu açıdan günümüz dünyasında “bu servis güvenli mi?” gibi tartışmaların hiçbir önemi bulunmuyor. Başta ücretsiz olanlar olmak üzere kullandığımız uygulamaların yüzde 99’u “verilerimiz ve yüzümüz açısından” güvenli değil. Bunu mutlaka anlamak ve ona göre internet / sosyal medya kullanmak gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

DJI’ın yeni kamera sabitleme aparatı