reklamı kapat

POPÜLER

Apple LOG Tasarım

Apple, yurt dışında gizlilik odaklı bir dava ile karşı karşıya

Teknoloji devi Apple, yurt dışında gizlilik odaklı bir dava ile karşı karşıya. Firma kullanıcı verilerini izinsiz olarak topluyor gibi görünüyor.

Yeni bir iPhone satın aldığınız ve kurulum aşamasına geçtiğiniz zaman Apple size bir soru yöneltiyor. Bu soruda şirket sizden iPhone’un analitik verilerini kendisine göndermenizi istiyor. Bu soruya evet derseniz, telefondaki birçok bilgi gerçek zamanlı olarak Apple’a gidiyor, firma bunlara bakarak sorunları çözüyor ya da iOS işletim sistemine güncelleme yapıyor. Bunu kabul etmezseniz verileriniz telefonda kalıyor. En azından bu durum şimdiye kadar böyle sanılıyordu. Çünkü bir güvenlik araştırması, “hayır” cevabına rağmen iPhone’dan Apple’a ciddi oranda veri gittiğini buldu. Bunun hemen üstüne de gizliliğe çok önem veren teknoloji devi firma dava edildi.

Güvenlik araştırmacısı  Tommy Mysk’ın iddiasına göre gönderilen verilerde özelinde sorulan soruya kullanıcının “evet” ya da “hayır” seçmesi arasında hiçbir fark bulunmuyor. Yani isteseniz de istememeniz de cihazlardan toplanan veriler Apple’a gidiyor. Bunlar arasında App Store içerisinde her bir dokunmanın dahi olduğu aktarılıyor.

Bu bağlamda açılan ABD merkezli dava sonrasında Apple’ın ciddi bir maddi ceza alması bekleniyor. Firmanın bu dava kapsamında geçmiş tecrübeler üzerinden anlaşmaya gideceği düşünülüyor. Sürecin arkasında yer alan bir kişi, “Apple’ın gizlilik odaklı sözleri tamamen yanıltıcı” diyor. Biliyorsunuz Apple sürekli olarak iPhone’ların ne kadar gizli olduğunu öne çıkaran açıklamalar ve reklamlar yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Teknoloji devi yasal konularda sık sık gündeme geliyor. Örneğin firmanın Apple Pay sistemini sadece kendi cihazlarına özel bırakmakla ABD antitröst yasasını ihlal ettiği iddia edilmiş ve bunun için yasal bir adım atılmıştı. Bu yasal adımın bir seviyesi daha bulunuyor. Apple’ın kredi kartı firmalarından her ödeme üzerinden pay aldığı ve bunlar sayesinde yıllık 1 milyar dolar yasadışı kâr elde ettiği iddia ediliyor.

Açıklamaya göre Google, Android tarafında kredi kartı firmalarından böyle bir pay almıyor. Antitröst şikayetleri üzerinden daha önce de dava edilen ancak temelde kimseyi kendi ürünlerini satın alması için zorlamayan teknoloji devi Apple, bu sefer nasıl bir sonuç ile karşı karşıya kalacak hep birlikte göreceğiz.

Apple gelişmesinden çok bu ilginizi çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin